Μια εμβληματική μορφή της ελληνικής διπλωματίας

Σε ηλικία 97 ετών απεβίωσε ο Πέτρος Μολυβιάτης, πρώην υπουργός Εξωτερικών και ιστορικό στέλεχος της μεταπολιτευτικής πολιτικής σκηνής. Στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, υπήρξε μια από τις πλέον διακριτές και σταθερές φωνές της ελληνικής διπλωματίας για πάνω από μισό αιώνα.

✦ Από το διπλωματικό σώμα στην κορυφή της πολιτικής

Γεννημένος στη Χίο στις 12 Ιουνίου 1928, ο Πέτρος Μολυβιάτης σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε καριέρα στο διπλωματικό σώμα, με θητείες σε κρίσιμα πόστα: στον ΟΗΕ (Νέα Υόρκη), στο ΝΑΤΟ (Βρυξέλλες), αλλά και σε πρεσβείες όπως της Μόσχας, της Άγκυρας και της Πρετόριας.

Υπήρξε εξ απορρήτων συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά την πρωθυπουργία και την προεδρία του (1974–1980), διευθύνοντας το Πολιτικό του Γραφείο και διαδραματίζοντας παρασκηνιακά καθοριστικό ρόλο σε κρίσιμες εθνικές στιγμές.

✦ Πολιτική πορεία με κύρος και συνέπεια

Το 1980–1985 και ξανά το 1990–1995 υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Το 1996 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία και διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 2004–2006 στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, χειριζόμενος με συνέπεια θέματα εξωτερικής πολιτικής σε δύσκολες συγκυρίες.

Υπήρξε επίσης υπουργός Εξωτερικών σε δύο υπηρεσιακές κυβερνήσεις:

  • Το 2012 στην κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου

  • Το 2015 στην κυβέρνηση Βασιλικής Θάνου

✦ Μετριοπάθεια και θεσμικότητα

Με ευρύτερη αποδοχή από το πολιτικό φάσμα, ο Πέτρος Μολυβιάτης διακρίθηκε για τον ήπιο και θεσμικό του λόγο. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική υπήρξε η συνεργασία του με τον Αντώνη Λιβάνη κατά την περίοδο συγκατοίκησης Καραμανλή–Παπανδρέου, όπου λειτούργησε συχνά ως γέφυρα συνεννόησης.

✦ Παρέμβαση στο Σκοπιανό

Τον Απρίλιο του 2005, μαζί με τον Κώστα Καραμανλή, απέστειλε επιστολές προς Ευρωπαίους ηγέτες και τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, προτείνοντας λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με πρόταση για χρήση διπλής ονομασίας («Δημοκρατία Μακεδονίας–Σκόπια») και διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας στο εσωτερικό της χώρας.


Η πορεία του Πέτρου Μολυβιάτη αποτυπώνει την εικόνα του σοβαρού, θεσμικού και ήρεμου πατριώτη, που λειτούργησε πίσω από τις κάμερες, αλλά μπροστά στις εθνικές ευθύνες.