Το ΕΣΥ μπορεί να έχει προβλήματα, αλλά δεν καταρρέει, αλλάζει προχωρά, γίνεται καλύτερο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία .

Ο κ. Γεωργιάδης με αφορμή των εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ επισκέφτηκε σήμερα δομές υγείας στη Θεσσαλονίκη και εγκαινίασε το Ειδικό Κέντρο Μελανώματος του Ιπποκρατείου (στο Αφροδισίων) καθώς και το  Β’ Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.  Νωρίτερα ο κ. Γεωργιάδης επισκέφτηκε τη Μονάδα «Νίκος Κούρκουλος»του Θεαγενείου, το ΕΚΑΒ και το νοσοκομείο Παπανικολάου όπου ενημερώθηκε για την πορεία του έργου της ανέγερσης  κτιρίου αφιερωμένου στις κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες και τα εργαστήρια Αιματολογικής Κλινικής, προϋπολογισμού 13,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα εγκαίνια το Ειδικού Κέντρου Μελανώματος και του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου

Εγκαινιάζοντας το Ειδικό Κέντρο Μελανώματος ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε «Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι φτιάξαμε αυτό το κέντρο. Ήταν από τις πρώτες μου προτεραιότητες. Είπα, πρέπει να γίνει γρήγορα. Το μελάνωμα δυστυχώς είναι μία ασθένεια που έχει μεγάλη εξάπλωση. Αυτό είναι το κακό. Το καλό είναι ότι η επιστήμη κάνει πολύ μεγάλες προόδους στη θεραπεία του μελανώματος. Συγκλονιστικές προόδους τολμώ να πω τα τελευταία χρόνια και είναι κρίμα η Βόρεια Ελλάδα να μην είχε ένα εξειδικευμένο κέντρο. Τώρα λοιπόν, σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπρος στην παροχή πραγματικής ιατρικής φροντίδας στους συμπατριώτες μας στη Βόρεια Ελλάδα».

Στη συνέχεια ο κ . Γεωργιάδης εγκαινίασε το Β’ Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ  η οποία πρόσφατα εκσυγχρόνισε τον ιατροτεχνικό εξοπλισμό της με την απόκτηση ενός υπερσύγχρονου στεφανιογράφου , καθώς και ενός φορητού ακτινοσκοπικού μηχανήματος. Τα δυο νέα μηχανήματα συνολικής αξίας 960.000 ευρώ, έχουν αποκτηθεί μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, είναι εξοπλισμένα με την αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας στην απεικόνιση καρδιαγγειακών ασθενειών διαθέτοντας τεχνολογίες όπως Live Stent Boost, active roadmap, Co-Registration και πολλες ακόμα δυνατότητες οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη, ταχύτερη και τεκμηριωμένη αντιμετώπιση και θεραπεία των ασθενών, με την λιγότερο δυνατή επιβάρυνση σε κατανάλωση ενέργειας και εκπομπής ιονίζουσας ακτινοβολίας.

Το ΕΣΥ μπορεί να έχει προβλήματα αλλά κάνει βήματα προς τα μπροστά

Μετά τα εγκαίνια του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου ο κ . Γεωργιάδης δήλωσε:

«Κατ΄ αρχάς θέλω να ευχαριστήσω τις διοικήσεις των δύο Υγειονομικών Περιφερειών αλλά και όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων που επισκέφτηκα σήμερα που έχουνε κάνει σπουδαία πράγματα. Φανταστείτε μέσα σε μία μόνο μέρα εγκαινιάσαμε το πρώτο Κέντρο για το Μελάνωμα στη Βόρεια Ελλάδα, στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο. Ενα Κέντρο για το Μελάνωμα που  δεν υπάρχει  στην Αθήνα, δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Εγκαινιάσαμε το νέο στεφανιογράφο  εδώ στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ένα Εργαστήριο που πραγματικά θα σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, δίνοντας τεράστιες νέες δυνατότητες  που δεν είχε αυτό το νοσοκομείο και γενικά η Μακεδονία . Άρα έχουμε κάνει δύο μεγάλα βήματα εμπρός  στο ΕΣΥ. Παράλληλα στο νοσοκομείο Παπανικολάου είδαμε τα έργα που ξεκινούν για τη δημιουργία του νέου κέντρου εκεί που επίσης θα προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια ιδιαίτερα στους ασθενείς του ογκολογικού για τη φροντίδα η οποία  χρειάζεται για τις  θεραπείες τους στις Ογκολογική Κλινική. Αυτό είναι μόνα μικρό δείγμα μίας ημέρας, μισής ημέρας, περιοδείας στη Βόρεια Ελλάδα που δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβερνήσεως, του υπουργείου Υγείας εμού προσωπικά προπαντός του πρωθυπουργού για να συνεχίσει το ΕΣΥ να είναι ισχυρό και να πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο»

Παράλληλα ο κ . Γεωργιάδης σημείωσε ότι το ΕΣΥ όχι μόνο δεν καταρρέει αλλά  αλλάζει προχωρά γίνεται καλύτερο. « Φυσικά υπάρχουν προβλήματα. Η συμμορία της μιζέριας θα τα αναδεικνύει ασταμάτητα. Και λέω συμμορία της μιζέριας, δανειζόμενος μία έκφραση του Περιφερειάρχου Νοτίου Αιγαίου που τη βρίσκω πολύ επιτυχημένη, διότι εκεί που κάνουμε προόδους, εκείνοι βλέπουν μόνο προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού είπε ότι το υπουργείο  ήδη το  αντιμετωπίζει στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος  με την προκήρυξη θέσεων στις Πανεπιστημιακές Κλινικές , όπου υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή γιατρών  και καλύπτονται γρηγορότερα οι θέσεις.

«Πριν από λίγο,  εστάλη το Εθνικό Τυπογραφία για ΦΕΚ  η Κοινή μας Υπουργική Απόφαση με τον υπουργό Οικονομικών για τα κίνητρα για τις άγονες περιοχές ώστε να μπορούμε να  προσελκύσουμε στις προσλήψεις που  θα βγάλουμε αμέσως, περισσότερους γιατρούς και περισσότερους νοσηλευτές και στα περιφερειακά νοσοκομεία.

Σε ότι αφορά το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο που θα ανεγερθεί σε έκταση 150 στρεμμάτων στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, ανέφερε ότι πριν λίγες ημέρες η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων  ενέκρινε την πρόταση του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία του. Παράλληλα σημείωσε ότι θα είναι το μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο στην Ελλάδα και ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι έτοιμο μέχρι το 2030-2031. «Φαίνεται σε κάποιον μακρινός αυτός ο χρόνοςς αλλά για ένα τόσο μεγάλο έργο δεν είναι καθόλου μακρινός. Θα είναι το νοσοκομείο που θα αλλάξει παντελώς τη διαχείριση των ογκολογικών ασθενειών όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, θα έλεγα στην Ελλάδα γενικότερα. Τόσο μεγάλο είναι το έργο. Παράλληλα θα πρέπει  να σας πω και να το θυμίζω ότι στην Θεσσαλονίκη χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του κυρίου Ανδρέα Δρακόπουλου και του υπουργείου Υγείας δημιουργούμε το μεγαλύτερο Παιδιατρικό Νοσοκομείο σε όλα τα Βαλκάνια. Άρα η Θεσσαλονίκη σε λίγα χρόνια θα είναι στην πραγματικότητα το κέντρο της υγείας όλης της Ελλάδος» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ