Σχέδιο συμφωνίας για το Brexit έχει επιτευχθεί μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων διαπραγματευτών. Το σχέδιο συμφωνίας θα συζητηθεί αύριο Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στο υπουργικό συμβούλιο, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση – Έντονες αντιδράσεις Συντηρητικών και Εργατικών
«Το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί αύριο (Τετάρτη) στις 14:00, τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) για να εξετάσει το σχέδιο συμφωνίας του Brexit που έχουν συνάψει οι διαπραγματευτικές ομάδες στις Βρυξέλλες και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα», ανέφερε η κυβέρνηση.
«Η συμφωνία για το Brexit είναι έτοιμη»
Η συμφωνία για το Brexit είναι έτοιμη να πραγματοποιηθεί, γράφουν οι Times του Λονδίνου προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι οι παράμετροι της συμφωνίας για το Brexit έχουν «διευκρινιστεί» αλλά προειδοποίησε ότι η συμφωνία απαιτεί από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να ξεπεράσει τους διαχωρισμούς στην κυβέρνησή της.
Αν και οι εντατικές συνομιλίες με τη Βρετανία το Σαββατοκύριακο απέτυχαν να φθάσουν σε μια σημαντική πρόοδο στο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit είπε ότι οι παράμετροι της συμφωνίας έχουν διευκρινιστεί μιλώντας στους υπουργούς εξωτερικών στο Λουξεμβούργο στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων.
Η Μέι αναμένεται να επιδιώξει αύριο την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για τις παραχωρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σε τρεις βασικούς τομείς που θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν μια συμφωνία αύριο:
Πρώτον, η συζήτηση περιστρέφεται τώρα γύρω από το λεγόμενο προσωρινό τελωνειακό καθεστώς που θα τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, εάν δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία για την αποτροπή της ανάγκης για σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία.
Δεύτερον, ένα άλλο δύσκολο σημείο αφορά τα αλιευτικά δικαιώματα. Σε αντάλλαγμα της προσφοράς στη Βρετανία μιας συμφωνίας τελωνειακής ένωσης που θα καθιστούσε πολύ πιο εύκολη την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, οι ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν τα αλιευτικά δικαιώματα στα βρετανικά ύδατα. Η Βρετανία προσφέρει, αντίθετα, μια ρήτρα «καλής πίστης» για το εμπόριο αλιευτικών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη μετάβαση του Brexit.
Τρίτον, υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα στον «μηχανισμό ισότιμων όρων ανταγωνισμού» που ζητά η ΕΕ ως αντίτιμο του προσωρινού τελωνειακού καθεστώτος. Η Βρετανία θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τους ισχύοντες και νέους περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ, τα δικαιώματα των εργαζομένων και τους κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων, γράφουν οι Times.
Guardian: To Brexit έχει πλέον σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας
Η έκθεση για την ανεργία δείχνει μείωση του αριθμού των εργαζομένων από άλλες χώρες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, γράφει ο Guardian. Οι Βρετανοί υπήκοοι που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 448.000 και ανέρχονται συνολικά σε 29 εκατομμύρια. Οι υπήκοοι της ΕΕ που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 132.000 και πλέον ανέρχονται σε 2,25 εκατομμύρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τότε που άρχισαν να υπάρχουν συγκρίσιμα αρχεία το 1997, τονίζει η βρετανική εφημερίδα.
Έντονες αντιδράσεις Συντηρητικών και Εργατικών
Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί στην βρετανική πολιτική σκηνή η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ για κατάληξη σε ένα σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου – Βρυξελλών για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και ο ηγέτης των Εργατικών επικαλέστηκαν τους όρους της συμφωνίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προειδοποιώντας αν αυτοί ισχύουν στην πραγματικότητα, τότε θα την καταψηφίσουν.
Αντίπαλοι των σχεδίων της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι κάλεσαν τους υπουργούς να καταψηφίσουν μια συμφωνία αν οι όροι αυτής έχουν την όποια ομοιότητα με αναφορές της συμφωνίας που έχουν δει.
Ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των Συντηρητικών Ιάν Ντάνκαν Σμιθ δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης αν οι όροι της συμφωνίας είναι αυτοί που έχουν έρθει στη δημοσιότητα.
Σε ερώτηση αν οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες, δήλωσε ότι αν ισχύουν οι όροι αυτοί στην πραγματικότητα, «η απάντηση είναι σχεδόν βέβαια, ναι».
Σε μια αυθόρμητη συνέντευξη Τύπου στο κοινοβούλιο ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των Συντηρητικών Τζέικομπ Ρις-Μογκ δήλωσε ότι η ομάδα των βουλευτών που ανήκει ο ίδιος και τάσσονται υπέρ του Brexit, πιστεύει ότι η αποκαλούμενη συμφωνία προφύλαξης για την αποτροπή της επιστροφής σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας θα μετατρέψει την Βρετανία σε ένα κράτος «δούλο».
«Ελπίζω το υπουργικό συμβούλιο να την μπλοκάρει και αν αυτό δεν συμβεί, ελπίζω ότι θα το πράξει το κοινοβούλιο», είπε ο Ρις-Μογκ στο BBC, αναφερόμενος στη συμφωνία.
Ο Νάιτζελ Ντοντς, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος DUP της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε ότι χρειάζεται να δει τους όρους της συμφωνίας πριν αποφασίσει αν θα άρει τη στήριξη του κόμματός του στην κυβέρνηση.
«Το μυστικό θα είναι για την Τερέζα Μέι, μπορεί να ικανοποιήσει τους πάντες; Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να την πουλήσει, σκέφτομαι, αλλά ας περιμένουμε να δούμε τις ακριβείς λεπτομέρειες», τόνισε επίσης στο BBC.
Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε θα καταψηφίσει κάθε συμφωνία για Brexit που δεν πληροί τους όρους του κόμματος του και εξέφρασε τις αμφιβολίες του ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε θα είναι καλή για τη χώρα.
«Θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες του τι συμφωνήθηκε όταν αυτές είναι διαθέσιμες. Αλλά από αυτό που γνωρίζουμε από τον χαοτικό χειρισμό αυτών των διαπραγματεύσεων αυτή είναι απίθανο να είναι μια καλή συμφωνία για τη χώρα»,υπογράμμισε ο Κόρμπιν σε ανακοίνωσή του.
«Οι Εργατικοί από την αρχή έχουν ξεκαθαρίσει ότι χρειαζόμαστε μια συμφωνία που στηρίζει θέσεις εργασίας και την οικονομία και εγγυάται στάνταρ και καλύψεις. Αν αυτή η συμφωνία δεν πληροί τα έξι κριτήρια και δουλειές για όλη την χώρα, τότε θα την καταψηφίσουμε».
«Η συμφωνία για το Brexit θα μετατρέψει τη Βρετανία σε αποικία»
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζουν μια συμφωνία για τοBrexit η οποία θα καταδικάσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε καθεστώς αποικίας, δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.
«Κανείς δεν ξεγελιέται από αυτό το θέατρο. Καθυστέρηση στη σκηνοθετημένη καθυστέρηση», έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter. «Θα επιτευχθεί συμφωνία και θα σημαίνει την παράδοση του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Θα καταδικαστούμε να παραμείνουμε στην τελωνειακή ένωση και υπό τον ρυθμιστικό έλεγχο των Βρυξελλών. Ο κόσμος δεν ψήφισε υπέρ ενός καθεστώτος αποικίας», είπε. «Το μέλλον μπορεί να είναι λαμπρό μόνο αν αλλάξουμε πορεία τώρα».
Προειδοποίηση Μέι για εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης
Παράλληλα, η Τερέζα Μέι αναμένεται να ανακοινώσει στα μέλη του υπουργικού της συμβουλίου ότι το Λονδίνο θα εφαρμόσει πολλά από τα μέρη του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για μια «μη συμφωνία» Brexit την 1η Δεκεμβρίου αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, σύμφωνα με τους Financial Times.
«Το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων ότι η μη συμφωνία θα είναι το βασικό σενάριο σχεδιασµού για την έξοδο», ανέφερε πηγή στο Γουάιτχολ που επικαλείται η εφημερίδα, προσθέτοντας: «Η 1η Δεκεμβρίου συζητιέται ως η ημερομηνία κλειδί για αυτό».
Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν, από την πλευρά τους, ότι ο σχεδιασμός για μια «μη συμφωνία» θα πρέπει να συνεχιστεί ακόμα και αν μια συμφωνία αποχώρησης υπογραφεί με τους ηγέτες της ΕΕ τον Νοέμβριο, συμπλήρωσε η εφημερίδα.
από newsbomb.gr