Νέο βαρύτερο ποινικό πεδίο για πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δημιουργείται στη δικαστική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, η οποία κόστισε τη ζωή σε 103 συνανθρώπους μας.

Την νέα αυτή εξέλιξη σηματοδοτεί η έκδοση, από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, του παραπεμπτικού βουλεύματος (1368/22) για τη φονική πυρκαγιά που έπληξε την Ανατολική Αττική τον Ιούλιο του 2018.

Ειδικότερα, με το βούλευμα κρίνεται ότι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη για πλημμελήματα 13 κατηγορούμενοι, ζητείται περαιτέρω κύρια ανάκριση για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βάρος των συγκεκριμένων πρώην στελεχών της Πυροσβεστικής. Μέσα από χιλιάδες σελίδες, οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, κατέληξαν ομόφωνα στην συγκεκριμένη κρίση, βασιζόμενοι στα στοιχεία που  περιλαμβάνει η ογκώδης δικογραφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστικό συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Κασσίμη και μέλη τις πρωτοδίκες Θεοδώρα Τραϊανίδου και Νίκη Ρεβύθη, αποφάνηκαν πως οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι με πράξεις τους συνέβαλαν στην επιδείνωση της κατάσταση κινδύνου στο Μάτι, η οποία είχε και τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα αδικήματα που έχουν απαγγελθεί μέχρι σήμερα σε όλους τους εμπλεκόμενους για τη φονική πυρκαγιά είναι σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ επίμονα ήταν τα αιτήματα συγγενών των θυμάτων για αναβάθμιση της κατηγορίας, όπως και του ανακριτή κ. Μαρνέρη που είχε διεξάγει τη σχετική έρευνα.

Τώρα, όμως τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου ζητούν αναβάθμιση της κατηγορίας για τα πέντε πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κρίνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, πως δεν ενήργησαν ώστε να χρησιμοποιηθούν τα αναγκαία εναέρια μέρα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Επιπλέον, στο πολυσέλιδο βούλευμα αναφέρεται πως υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος είχε την ευθύνη για τα εναέρια μέσα την κρίσιμη ώρα έλειπε από τη θέση του και δεν ζήτησε να σηκωθούν ελικόπτερα που παρέμειναν καθηλωμένα. Ακόμη, στο δικαστικό έγγραφό γίνεται αναφορά και σε άλλο υψηλόβαθμο αξιωματικό, ο οποίος βρισκόταν σε φωτιά στην Κινέττα και παρά τις οδηγίες που είχε λάβει να μεταβεί στο Μάτι, έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση και ενώ είχαν αρχίσει οι αναφορές για τους πρώτους νεκρούς.

Πλέον, μετά την έκδοση του βουλεύματος και το αίτημα για αναβάθμιση της κατηγορίας σε βάρος των πέντε κατηγορουμένων, η δικογραφία θα επιστρέψει στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη ο οποίος είχε διενεργήσει και τη σχετική έρευνα για το Μάτι.

Ο κ. Μαρνέρης αφού λάβει τη δικογραφία αναμένεται να ζητήσει συμπληρωματική ποινική δίωξη για τα πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής. Αν τελικά ασκηθεί ποινική δίωξη για θανατηφόρα έκθεση, τότε οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι θα κληθούν και πάλι σε απολογία αυτή τη φορά για κακούργημα.

Τέλος, με βούλευμα πλέον της παραπομπής σε δίκη 13 ατόμων για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, αποφασίστηκε και η πλήρης απαλλαγή 10 κατηγορουμένων. Πρόκειται για πρόσωπα από το χώρο της Αστυνομίας αλλά και για αντιδημάρχους.

Πηγή: protothema.gr