Ο Σύλλογος Τριτέκνων του Δήμου Πολυγύρου, τα “Τρία Αδέλφια” εδώ και πολλά χρόνια δρα ενεργά στο χώρο και προωθεί την επίλυση των προβλημάτων, που για δεκαετίες αντιμετωπίζει η τρίτεκνη οικογένεια.
Πρόκειται για ένα δραστήριο σύλλογο, που ακόμη και σε δύσκολους καιρούς στάθηκε αρωγός στις οικογένειες του Δήμου του και όχι μόνο, δίνοντας τον δικό του αγώνα με σκοπό τη μείωση των κοινωνικών προβλημάτων και τη στήριξη στην τρίτεκνη οικογένεια.
Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο και ιδρυτή του συλλόγου Χρήστο Βορδό ο σύλλογος ιδρύθηκε αποκλειστικά για την εξομοίωση και ένταξη των τριτέκνων στις ευεργετικές διατάξεις των νόμων που ισχύουν για τους πολύτεκνους,την προστασία του θεσμού της οικογένειας και την λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου και απόφασης που αποσκοπεί στην εξύψωση του βιοτικού επιπέδου των οικογενειών με τρία (3) τέκνα.
Δημογραφικός κίνδυνος και κατάρρευση του ασφαλιστικού
«Από πολύ νωρίς διαγνώσαμε τον δημογραφικό κίνδυνο, ο οποίος στις μέρες μας έχει γιγαντωθεί. Κάθε χρόνο που περνά η Ελλάδα χάνει περίπου 50.000 πληθυσμό, σαν να χάνεται μία ολόκληρη πόλη», υπογραμμίζει ο κ. Βορδός και συνεχίζει αναφέροντας ότι:«ο πληθυσμός γερνάει και αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι δυστυχώς δεν έχουμε εργατικά χέρια με το ασφαλιστικό να κινδυνεύει, αφού δεν υπάρχουν νέοι να το χρηματοδοτήσουν . Μοιραία, λοιπόν μη έχοντας άλλη επιλογή, μιας και δεν υπάρχουν νέοι και εργατικό δυναμικό «πέφτεις» στους μετανάστες».
«Ποια χώρα είναι αυτή η οποία θέλει να μεγαλώσει και να την σέβονται οι άλλοι;»διερωτήθηκε ο κ. Βορδός κάνοντας λόγο για μια χώρα γερόντων.
Ο πληθυσμός μειώνεται δραματικά
Τα στατιστικά στοιχεία και οι προοπτικές μελέτες για την εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας είναι δυσοίωνα και απολύτως απογοητευτικά όπως καταγράφονται στις αναφορές της ΕΛΣΤΑΤ.
Όπως δηλώνει ο ιδρυτής του συλλόγους και μιλώντας με ποσοστά μόλις το 9% των οικογενειών αποφασίζουν να κάνουν τρίτο παιδί, ενώ για τέταρτο παιδί δεν τίθεται λόγος. Μάλιστα το 24% των οικογενειών σύμφωνα με τον ίδιο δεν αποφασίζουν να κάνουν κανένα παιδί, ενώ το άλλο 20-25% φτάνουν να κάνουν μόνο ένα παιδί.
«Όλο αυτό συμβαίνει επειδή χρόνια τώρα η πολιτεία δεν στάθηκε κοντά στην οικογένεια, δεν σχεδιάστηκε ποτέ μια οικογενειακή πολιτική», λέει στο xalkidiki politiki φανερά απογοητευμένος ο κ. Βορδός.
Όσον αφορά το Σύλλογο Τρίτεκνων του Δήμου Πολυγύρου σε ερώτηση για το αν αντιμετωπίζει προβλήματα και αν υπάρχει στήριξη από το κράτος ο ίδιος ανέφερε ότι: «Δεδομένης της ανυπαρξίας χρηματοδότησης από παντού, ο σύλλογος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Με δικούς του πόρους προσπαθεί να σταθεί στην κοινωνία και να συμπαρασταθεί στην οικογένεια. Ακόμη και αν παίρνονται μέτρα είναι κάθε φορά αποσπασματικά με κάθε κυβέρνηση να τα αλλάζει η να τα αναιρεί. Δεν υπάρχει μια εθνική στρατηγική και είναι κάτι το οποίο μας θλίβει και μας στεναχωρεί».
Οι Δήμοι στηρίζουν την Τρίτεκνη οικογένεια
Για το αν οι δήμοι παίρνουν κατά καιρούς μέτρα ελάφρυνσης και απαλλαγής η μειωμένων τελών ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πολυγύρου, Χρήστος Βορδός υπογράμμισε ότι κατά καιρούς όλοι οι δήμοι στέκονται κοντά στη τρίτεκνη οικογένεια, αλλά δεν είναι στο χέρι τους να διαχειρίζονται αυτή τη κατάσταση, καθώς υπάρχει έλεγχος και ο νόμος δεν δίνει προνόμια στους τρίτεκνους παρά μόνο στους πολύτεκνους.
«Επι κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή ήταν τόσο σφοδρή η συντεχνιακή πίεση που άσκησαν οι πολυτεκνικές οργανώσεις που δεν επέτρεψαν την ευθεία αναφορά του νόμου στις τρίτεκνες οικογένειες. Ήθελαν να έχουν αποκλειστικά όλα τα προνόμια και με αυτό αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι δεν είδαν το πρόβλημα σαν δημογραφικό παρά σαν συντεχνιακό και σαν μια ευκαιρία για οικονομικά προνόμια. Για αυτό τον λόγο κιόλας η πολύτεκνη οικογένεια δεν απάντησε ποτέ στη λύση του δημογραφικού, σε αντίθεση με την τρίτεκνη η οποία κάλλιστα θα μπορούσε», είπε ο ίδιος ενώ κατέληξε τονίζοντας ότι ο Δήμος Πολυγύρου και για το έτος 2022 έχει πάρει όλα εκείνα τα μέτρα στήριξης πρός τις τρίτεκνες οικογένειες του.
#oikogeneia #dimospolugurou #sullogostriteknwn