Η διάσωση του Ομίλου Μουζενίδη, που ήταν ο κύριος τροφοδότης του ελληνικού τουρισμού με επισκέπτες από τη Ρωσία όπως και άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, θα ήταν ευχής έργο, αλλά αυτό δε σημαίνει πως ο Ιβάν Σαββίδης «θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», όπως μαθαίνει το GRTimes.gr.
Αναμφίβολα ο κ. Σαββίδης, όχι μόνο γνώριζε καλά τον ιδρυτή και ψυχή του Ομίλου Μουζενίδη, Μπόρις Μουζενίδη, αλλά είχε και εγκάρδια σχέση μαζί του, μέχρι πριν λίγους μήνες που απεβίωσε λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού.
Ωστόσο, αυτή η γενικότερη αντίληψη που έχει σε σημαντικό βαθμό επικρατήσει ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ότι ο Ιβάν Σαββίδης θα μεσολαβεί σαν σωτήρας σε κάθε μεγάλη προβληματική επιχείρηση ή ότι θα συμμετέχει σε κάθε μεγάλο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης, προφανώς και δεν έχει αντίκρισμα. Ήταν πιο έντονη στη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης, πλέον έχει κάπως υποχωρήσει αλλά συνεχίζει να υπάρχει.
Ποντιακής καταγωγής και οι δύο, Σαββίδης και Μουζενίδης, γεννημένοι στη Γεωργία, γνωρίζονταν καλά. Το όνομα του Ιβάν Σαββίδη είχε αρχίσει να «παίζει» από πέρυσι, όταν εξ’ αιτίας της πανδημίας ο Τουρισμός, διεθνώς, καταποντίστηκε, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στον Όμιλο Μουζενίδη ο οποίος βρέθηκε «ανοικτός», με υποχρεώσεις δεκάδων εκατομμυρίων.
Εάν πέρυσι ήταν …μία φορά δύσκολα τα πράγματα για τον Όμιλο Μουζενίδη, φέτος έγιναν ακόμη δυσκολότερα γιατί ο covid-19 συνέχισε να πλήττει τη διεθνή οικονομία, τις μετακινήσεις και τον τουρισμό μέσα στο 2021, ενώ η αναθέρμανση της κίνησης από Ρωσία προς Ελλάδα αναμένεται σταδιακά, από εδώ και στο εξής και, φυσικά, δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση.
Στο μεταξύ, ο Όμιλος Μουζενίδη δέχθηκε και το μεγαλύτερο πλήγμα ίσως όλων, που ήταν η απώλεια του Μπόρις Μουζενίδη την άνοιξη του 2021, του ανθρώπου που ήταν η ψυχή του Ομίλου και όχι μόνο ο δημιουργός του.
Η προοπτική της ρωσικής αγοράς
Να σημειωθεί ότι το 2019 η ρωσική αγορά είχε δώσει στον ελληνικό τουρισμό 500.000 επισκέπτες. Είναι μία σημαντική αγορά και με προοπτική ανάπτυξης, η οποία όμως κτυπήθηκε από το 2014 και μετά, από τις δύσκολες σχέσεις μεταξύ Ε.Ε.- Ρωσίας.
Υπάρχουν φυσικά προσδοκίες για την έλευση Ρώσων τουριστών, και ήδη έχουν προγραμματιστεί πτήσεις με την Aegean Airlines και την Ural Airlines για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδο, Κέρκυρα, Άραξο και Ζάκυνθο μέσω του Ομίλου TEZ TOUR, ρωσικού τουριστικού οργανισμού, με παρουσία στην Ελλάδα κι’ ενόσω ο Όμιλος Μουζενίδη περιμένει την έγκριση από την ΕΕ, για κρατική ενίσχυση της Ellinair, λόγω της βλάβης που υπέστη με την πανδημία.
Τώρα, υπάρχουν αυτοί που θέλουν να πιστεύουν, ότι ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο επενδυτής πίσω από το αίτημα εξυγίανσης που υπέβαλλε ο Όμιλος Μουζενίδη και πως αυτός θα βοηθήσει να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο. Υπάρχουν και πληροφορίες για επενδυτικό ενδιαφέρον από Ρωσία. Όμως τα χρέη είναι πολλά και το 2021 συνεχίζει να είναι μία πολύ ακανθώδης χρονιά για τον Τουρισμό, όταν από την άλλη πλευρά, ο Ιβάν Σαββίδης έχει μπροστά του πολύ σοβαρές σε μέγεθος επενδύσεις, είτε στη λιμενική βιομηχανία με τον ΟΛΘ και τις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών που έχουν ξεκινήσει, είτε στον τουρισμό, με το συγκρότημα του Πόρτο Καρράς.
Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και εκπλήξεις, αλλά πίσω από κάθε πρόβλημα να βλέπουν τον Ιβάν Σαββίδη, ως σωτήρα, παραείναι υπερβολικό. Business is business και οι τοποθετήσεις γίνονται με επιχειρηματικά κριτήρια. Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε …., αν υπάρχει επενδυτής, θα πρέπει αναπόφευκτα να αποκαλυφθεί.
Πηγή: grtimes.gr