Με τον χρυσό να «χτυπά» αλλεπάλληλα ρεκόρ όλων των εποχών το 2024 και το απόγευμα της Πέμπτης να «σκαρφαλώνει» πάνω από τα 2.605 δολάρια ανά ουγγιά, οι κεντρικές τράπεζες, οι οίκοι, οι επενδυτές μέχρι ολόκληρες οικονομίες έχουν εισέλθει σε έναν αγώνα δρόμου για να ενισχύσουν τα αποθέματά τους.
Με οδηγό την οικονομική αστάθεια και την γεωπολιτική αβεβαιότητα, το πολύτιμο μέταλλο έχει αναδείξει τον ρόλο του ως ασφαλές καταφύγιο, στην αγκαλιά του οποίου προστρέχουν οι επενδυτές, ενώ αναμένεται να αντλήσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση από την μείωση των επιτοκίων διεθνώς με αιχμή του δόρατος την Fed και ευρύτερα την χαλάρωση της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Υπό αυτό το πρίσμα, η ομάδα των BestBrokers παρακολούθησε την αγορά χρυσού από την αυγή του τρέχοντος έτους και κατέληξε στο συμπέρασμα σχετικά με το ποιος επωφελείται από την άνοδο των τιμών και το ξέφρενο ράλι του πολύτιμου μετάλλου που πετυχαίνει διαδοχικά ιστορικά υψηλά. Ταυτόχρονα, συγκέντρωσε 104 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), εξετάζοντας ποιες και κατά πόσο αύξησαν τα αποθέματά τους σε χρυσό τους.
Η χρυσή δεκάδα
Σύμφωνα με τους αναλυτές, στο κυνήγι του χρυσού οι ΗΠΑ παραμένουν ηγέτιδα δύναμη κατέχοντας 8.133,46 τόνους χρυσού. Μάλιστα, παρόλο που δεν έχει προβεί σε αγορές από τον Ιανουάριο του 2006, τα αποθέματα στα θησαυροφυλάκιά τους είναι διπλάσια από ό,τι στη Γερμανία, η οποία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 3.351,53 τόνους. Τρίτη αναδείχθηκε η Ιταλία με 2.451,84 τόνους, ενώ η πρώτη «χρυσή» πεντάδα ολοκληρώνεται με την Γαλλία (4η θέση και 2.436,94 τόνους) και την Ρωσία (5η θέση 2.335,85 τόνους).
insider.gr