Γράφει η Μορφούλα Ντέμπλα
Κάθε που έρχεται Μεγάλη Παρασκευή και οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα πλήθος κόσμου τριγυρνά στις εκκλησιές να προσκυνήσει τον επιτάφιο, αφήνοντας και από ένα λουλούδι στο κουβούκλιό του.
Τόσοι και τόσοι επιτάφιοι στολίζονται με μεράκι για εκείνη την μεγάλη ημέρα σε κάθε μικρό και μεγάλο μέρος της Ελλάδας.
Ο κάθε ένας είναι τόσο ξεχωριστός που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο…Εντυπωσιακοί είναι όλοι! Γεμάτοι από λουλούδια και φορτωμένοι από ένα βαρύ πένθος…
Έτσι είναι και ο επιτάφιος της Ουρανούπολης, μόνο που αυτός είναι ένα στολίδι, κεντημένο στο χέρι! Συναγωνίζεται σε ομορφιά και πρωτοτυπία πολλούς από τους επιταφίους της χώρας και συγκαταλέγεται στους πιο εντυπωσιακούς.
Δεν είναι μία απλή υπόθεση ο επιτάφιος της Ουρανούπολης. Αποτελεί ολόκληρο τελετουργικό. Κρύβει πίσω του μια μαεστρία, μια φαντασία και μια μεγάλη προσπάθεια των κατοίκων του χωριού που για ολόκληρους μήνες τον ετοιμάζουν, ώστε να είναι έτοιμος να κοσμήσει την ενορία τους μετά τη Σταύρωση του Χριστού.
Με χρώμα, αλλά πιστός στην απλότητα και τον συμβολισμό του λευκού, με πραγματικά κομψοτεχνήματα, με περίτεχνα σχέδια, με πάνω από 70.000 χιλιάδες πούλιες, πέρλες και χάντρες είναι ο επιτάφιος της Ουρανούπολης που μοιάζει σαν να έχει αποτυπωθεί από τον καμβά κάποιου μεγάλου καλλιτέχνη!
«Η διαδικασία του επιταφίου μας ξεκινά από πάρα πολύ νωρίς. Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων φανταστείτε αρχίζουμε να σχεδιάζουμε, να κεντάμε, να παραγγέλνουμε πράγματα. Οι χιλιάδες πέρλες και οι χάντρες μοιράζονται σε διάφορες οικογένειες του χωριού, ώστε να περαστούν στις ειδικές καρφίτσες που χρησιμοποιούνται για την τελική σύνθεση», λέει η κα. Μαρία στο XalkidikiPolitiki, η οποία κάθε χρόνο μαζί με άλλες κύριες επιμελούνται τον στολισμό του επιταφίου.
Τα λουλούδια που επιλέγονται συνήθως για τον στολισμό -σύμφωνα με την κα. Μαρία- είναι τα λευκά χρυσάνθεμα (μινιατούρες), τα οποία δεν ξεπερνούν σε μέγεθος το νύχι του αντίχειρα, ενώ σε αριθμό αγγίζουν περίπου τα 20.000.
Τα μοτίβα επιλέγονται κάθε χρόνο από την Βυζαντινή παράδοση και κυρίως από το Άγιο Όρος, χαρίζοντας μια έξοχη αισθητική.
Όπως περιγράφει η κα. Μαρία το στόλισμα του επιταφίου με αυτόν τον τρόπο δεν ξεκίνησε πρόσφατα, αλλά αρκετά χρόνια πριν: «Η ιδέα για αυτόν τον στολισμό ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια σχεδόν, όταν μια ομάδα γυναικών με τη συναίνεση του τότε ιερέα και τη βοήθεια των κατοίκων της Ουρανούπολης στόλισαν έναν διαφορετικό επιτάφιο, ο οποίος εντυπωσίασε και μάλιστα μιμήθηκε ως προς την ιδέα του στολισμού του από πολλούς».
«Όλο αυτό για εμάς είναι ένα απερίγραπτο συναίσθημα. Κάθε φορά που στολίζουμε τον επιτάφιο, έρχονται στο μυαλό μας διάφορες εικόνες, μιας άλλης εποχής. Ενός Πάσχα που ζωντανεύει μέσα από μνήμες ξεχασμένες», λέει γεμάτη από συγκίνηση η ίδια, ενώ δεν κρύβει την ικανοποίηση της κάθε φορά που βλέπει το αποτέλεσμα.
Και είναι αυθεντικό το αποτέλεσμα…είναι κόποι που αναγνωρίζονται, αφού χιλιάδες είναι αυτοί που επισκέπτονται το χωριό τις ημέρες του Πάσχα για να θαυμάσουν αυτό το αξιοζήλευτο έργο που χάντρα-χάντρα, λουλούδι-λουλούδι θυμίζει κάθε χρόνο ένα συγκλονιστικό ψηφιδωτό από άνθη…