Στον εφέτη ανακριτή παραδόθηκε το πρωί της Πέμπτης 23 Μαΐου το τεχνικό πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), που εξετάζει την αιτία δημιουργίας της πύρινης σφαίρας μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.

Η πραγματογνωμοσύνη, την οποία υπογράφει ο καθηγητής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ Δημήτρης Καρώνης, αριθμεί 132 σελίδες και, όπως δημοσιεύει το dikastiko.gr, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο σχηματισμός πύρινης σφαίρας υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης είναι πιθανός. Συγκεκριμένα, στο πόρισμα σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί αναλαμπές που αποδίδονται σε ηλεκτρικό τόξο, γεγονός που ενισχύει αυτό το ενδεχόμενο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη συμπεριφορά των ελαίων σιλικόνης, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ψύξη των μετασχηματιστών (Μ/Σ) των ηλεκτροκίνητων μηχανών. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, τα εν λόγω έλαια μπορούν να αναφλεγούν όταν η θερμοκρασία υπερβεί τους 300 °C. Εφόσον συντρέξουν τέτοιες συνθήκες, ενδέχεται να δημιουργηθεί πυρόσφαιρα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα:
«Τα έλαια σιλικόνης με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να αναφλεγούν όταν η θερμοκρασία στο χώρο υπερβεί τους 300 °C και εν συνεχεία να καούν. Η Hellenic Train σημειώνει ότι σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας η θερμοκρασία του μετασχηματιστή δεν υπερβαίνει τους 155 °C στην περιέλιξη και τους 90 °C στο υγρό σιλικόνης. Συνεπώς, θεωρείται ότι οι κανονικές θερμοκρασίες δεν επαρκούν για ανάφλεξη. Ωστόσο, μετά την ανάπτυξη της πύρινης σφαίρας, η θερμοκρασία ενδέχεται να ξεπέρασε τα όρια ανάφλεξης, με αποτέλεσμα τα έλαια να συνέβαλαν στην εξάπλωση της φωτιάς».

Το πόρισμα του ΕΜΠ έρχεται να προστεθεί στις τεχνικές εκθέσεις που εξετάζουν τα φυσικά αίτια και τους παράγοντες που συνέβαλαν στην τραγωδία των Τεμπών, με σκοπό τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών.