Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες παγκοσμίως προσπαθούν όλο και περισσότερο να επενδύουν σε τομείς με χαμηλότερο άνθρακα στον ενεργειακό τομέα, καθώς αντιδρούν στην πίεση για καθαρότερη ενέργεια, τόσο από κυβερνητικές πολιτικές, όσο και από τους επενδυτές.
«Στο 2020 θα έχουμε μια σαφή φυσική έλλειψη πετρελαίου, επειδή κανείς δεν μπορεί να επενδύσει πλήρως στη μελλοντική παραγωγή πετρελαίου», δήλωσε στο CNBC ο Μισέλ Ντέλα Βίνια, επικεφαλής της Natural Resources Research της Goldman Sachs.
«Η μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα περάσει από υψηλότερες και όχι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου», συμπλήρωσε ο αναλυτής της Goldman Sachs. Έως ότου γίνει η πλήρης μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές, η προσωρινή μάχη θα δοθεί για την κατοχή μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το φυσικό αέριο. Με δεδομένο το τεράστιο κόστος για τις υποδομές φυσικού αερίου, οι μεγάλες κρατικές εταιρείες βρίσκονται σε καλύτερη θέση. «Μιλάμε για τις νέες επτά αδελφές που αναδύονται, κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς κανένας άλλος δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτά τα μεγάλα έργα», δήλωσε ο Ντέλα Βίνια.
Οι «νέες επτά αδελφές» του πετρελαίου θεωρούνται οι πιο σημαντικές επιχειρήσεις από χώρες εκτός του ΟΟΣΑ. Πρόκειται για την Aramco από τη Σαουδική Αραβία, τη ρωσική Gazprom, τη NIOC του Ιράν, την China National Petroleum Corp, την Petrobras της Βραζιλίας, την PDVSA της Βενεζουέλας και την Petronas της Μαλαισίας.
Αρχικά οι «Επτά αδελφές» ήταν επιχειρήσεις της δεκαετίας του 1950 οι οποίες αργότερα θα εδραιώνονταν ως BP, Chevron, Shell, Exxon Mobil και Royal Dutch Shell. Ο Ντελα Βίνια δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η βρετανική εταιρεία Shell και η γαλλική εταιρεία Total, είναι μπροστά από τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ στο να κάνουν τη μετάβαση από το πετρέλαιο στην ενέργεια».
Οι αγορές πετρελαίου ήταν αδύναμες τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι ανησυχίες για υπερπροσφορά και οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση έχουν πιέσει τις τιμές, αναφέρει το CNBC.