“Υπερασπιζόμαστε τους θεσμούς και φυσικά τον θεσμό και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν ανοίγουμε εμείς τη σκανδαλολογία και δεν παρεμβαίνουμε στη Δικαιοσύνη και προφανώς δεν πιέζουμε τις ανεξάρτητες Αρχές για να ανοίξουν φακέλους”, δήλωσε νωρίτερα στον Ρ/Σ 2/47 88.6 FM ο Αν. ΥΠΕΝ σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα.
Πρόσθεσε δε, ότι όλες οι υποθέσεις εξελίσσονται στο δικαστικό επίπεδο και στο επίπεδο των ερευνών, χωρίς παρέμβαση της κυβέρνησης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα επέλεγε να εμπλέξει τη Δικαιοσύνη στην πολιτική. “Εμείς δεν καθοδηγούμε τις έρευνες και οι ισχυρισμοί της Χαρ. Τρικούπη περί του αντιθέτου μάλλον υποδηλώνουν ότι αυτά έκανε όταν ήταν στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ”, είπε.
Και συνέχισε: “Αυτό που εμείς κάνουμε και για το οποίο δεσμευόμαστε είναι ότι δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε κανένα σκάνδαλο, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε εμπλοκή της Δικαιοσύνης με την πολιτική. Αυτή είναι η εντολή που μας έδωσε η κοινωνία, να ξεφύγουμε από το κακό παρελθόν της Ελλάδας”. Επιπλέον, “η πολιτική οφείλει να αποκτήσει ξανά την αξιοπιστία της στη χώρα μας και η συνταγματική αναθεώρηση δείχνει ξεκάθαρα τη δική μας πρόταση ως προς αυτό. Ο περιορισμός των θητειών των βουλευτών, η απλή αναλογική, ο μη επαγγελματισμός και η μη οικογενειοκρατία στην πολιτική θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Όλα αυτά δεν ήταν άραγε που είχαν δημιουργήσει την κακή εικόνα στην κοινωνία για την πολιτική; Για ποιο λόγο κάποιος να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να παραμείνει στην καρέκλα του;”, αναρωτήθηκε.
Στη συνέχεια, ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται τη συνταγματική και δημοκρατική λειτουργία την οποία θέλει να επεκτείνει. “Η πολιτική μας πρόταση είναι αυτή που έχουμε καταθέσει και στο εσωτερικό της χώρας μας και στην Ευρώπη και στηρίζεται σε δύο βασικές παραμέτρους, την υποστήριξη της εργασίας και την τιμιότητα, δηλαδή την ισοτιμία πολιτών και επιχειρήσεων. Εάν αυτό δεν το καταλαβαίνει το ΚΙΝΑΛ θα μείνει πίσω στις εξελίξεις που γίνονται και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη σοσιαλδημοκρατία”, υπογράμμισε.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το μείζον πολιτικό στοιχείο της επικαιρότητας δεν είναι η έρευνα στους λογαριασμούς του πρώην πρωθυπουργού. “Το μείζον πολιτικό στοιχείο που καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε όλοι στην Ελλάδα είναι τι γίνεται μετά το μνημόνιο και τι προϋπολογισμό καταθέσαμε χθες στη Βουλή. Καταθέσαμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος μειώνει κατά 12,6 μονάδες το χρέος. Αυτό είναι το πολιτικά σημαντικό. Η συζήτηση με τα κόμματα και τους Έλληνες πολίτες θα γίνει σχετικά με το ποια είναι η πορεία της χώρας από εδώ και μπρος”, είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι ότι δεν θα έχουμε περικοπές συντάξεων και αχρείαστα μέτρα, το ότι κόπηκε το τέλος επιτηδεύματος, ότι σήμερα θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και κάθε βδομάδα θα έχουμε κάτι θετικό και προοδευτικό για την Ελλάδα.
“Βαρεθήκαμε να ακούμε για τέταρτο μνημόνιο και για αρνητικές επιλογές. Τελείωσαν οι αρνητικές επιλογές για τη χώρα, προχωράμε μόνο μπροστά. Όποιος δεν θέλει να ασχοληθεί με τα σοβαρά θέματα, όπως είναι η ανεργία, οι επενδύσεις, οι ευρωπαϊκές και διεθνείς συμμαχίες της χώρας κ.α., ασχολείται με την συνωμοσιολογία¨, επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ, ενώ στην ερώτηση εάν θα ισχύσει το ίδιο με το αφορολόγητο, όπως και με τη μη περικοπή των συντάξεων, απάντησε ότι η τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι πως έχουμε τη δυνατότητα ως χώρα να ακυρώσουμε αχρείαστα και αντιπαραγωγικά μέτρα γιατί πλέον παράγουμε πλεονάσματα.
“Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο η χώρα προοδεύει και παράγει, θα αναιρούνται πολλά ζητήματα αρνητικής και αντιλαϊκής πολιτικής. Διότι επιτέλους έχουμε τη δυνατότητα για μία λογική δημοσιονομική επέκταση και αυτή είναι η απόδειξη ότι η χώρα πηγαίνει καλύτερα”, εξήγησε ο Αν. ΥΠΕΝ σημειώνοντας επίσης ότι τη στιγμή που και ο κ. Ντομπρόσκις, ο οποίος είναι γνωστό ότι έκανε πολλές φορές κριτική στη χώρα, αλλά και ο κ. Μοσκοβισί επαίνεσαν την Ελλάδα για την πορεία της, στην πραγματικότητα διέψευσαν όλους όσοι μιλούσαν για νέο μνημόνιο. “Ακόμα και οι αυστηρότεροι κριτές της χώρας μας είναι πλέον υπέρ της χώρας μας και υπέρ της διαφορετικής πολιτικής η οποία υλοποιείται”, σχολίασε και κατέληξε λέγοντας:
“Το τέταρτο μνημόνιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε το πιο σύντομο ανέκδοτο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας. Όταν μια χώρα αυξάνει την εργασία και το ΑΕΠ της είναι λογικό το τελικό ποσό εισροών του προϋπολογισμού της να είναι αυξημένο παρ’ ότι οι συντελεστές φορολογίας είναι μικρότεροι. Γιατί στον προϋπολογισμό προβλέπεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών και για τα νοικοκυριά, αλλά και για τα επιχειρηματικά κέρδη. Αυτό σημαίνει “μεγαλύτερη πίτα” για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το πρόβλημα της αποεπένδυσης, της μείωσης δηλαδή του ΑΕΠ κατά την περίοδο της λιτότητας και των μνημονίων, ήταν η λανθασμένη επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων και των δανειστών, που προσπάθησαν σε συνθήκες συρρίκνωσης να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι”.