Επικαιροποιημένες οδηγίες στους πολίτες και στους λειτουργούς της υγείας δίνει το Υπουργείο Υγείας για την έναρξη της περιόδου του αντιγριπικού εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός συνιστάται να γίνεται από τα μέσα Οκτωβρίου ως τα τέλη Νοεμβρίου που είναι και η περίοδος έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χαλκιδικής Μιχάλη Μαργαριτίδη, μικρό είναι το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής από πολίτες ακόμη και εκείνους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. «Τα αντιγριπικά εμβόλια έχουν παραληφθεί από τα φαρμακεία, αλλά οι πολίτες ακόμη δεν προσέρχονται για να εμβολιαστούν. Συνήθως λίγο πιο μετά, κατά τα μέσα Οκτώβρη. Είναι και ο καλός καιρός που δρα αποτρεπτικά μέχρι στιγμής», τονίζει ο κ. Μαργαριτίδης.
Ενστάσεις στον τρόπο χορήγησης του εμβολίου
Σημειώνεται πως όλα τα συμβατικά εμβόλια χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και μπορούν να πραγματοποιηθούν και στα φαρμακεία. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει και φέτος όπως και πέρυσι, τα νέου τύπου ανοσοενισχυμένα εμβόλια κατά της γρίπης. Τα νέου τύπου εμβόλια χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή και συνιστώνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.
Ωστόσο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Παναγιώτης Τσιαλούκης, τάσσεται κατηγορηματικά όπως όλοι οι γιατροί, στην αποκλειστική χορήγηση των εμβολίων με συνταγογράφηση από γιατρό, καθώς οτιδήποτε άλλο εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών. «Να καταχωρούνται όλες οι πράξεις σε ένα Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών ώστε να υπάρχει περίπτωση διπλοεμβολιασμού ή άλλων δυσάρεστων καταστάσεων», τονίζει ο κ. Τσιαλούκης. Ο ίδιος συστήνει στους πολίτες και κυρίως ηλικιωμένους και ομάδες υψηλού κινδύνου, να προχωρήσουν στον αντιγριπικό εμβολιασμό που θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος προστασίας από τη γρίπη και προλαμβάνει τυχόν επιπλοκές ή και θανάτους σε ακραίες περιπτώσεις.