Ανοιχτά βρίσκονται στη Χαλκιδική τα περισσότερα beach bar για σεζόν, περιμένοντας τους πιο τολμηρούς για τις πρώτες βουτιές -στις πεντακάθαρες ακτές- και τους υπόλοιπους να  απολαύουν τον καφέ και την μπίρα τους δίπλα στο κύμα.

Στέκια που θα σερβίρουν χυμούς, φαγητό και φανταστικά κοκτέιλ κάτω από τους ήχους της μουσικής που θα μας ξεσηκώνει. Γιατί αυτό που όλοι χρειαζόμαστε είναι μικρές αποδράσεις και λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς.

Όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες του κλάδου τον ρυθμό της κίνησης δίνουν περισσότερο ξένοι τουρίστες, ενώ όσον αφορά τις τιμές αυτές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα. Κάποιοι χρεώνουν από 10 μέχρι και 30 ευρώ για τη χρήση ξαπλώστρας και ομπρέλας, ενώ πολλά είναι εκείνα τα beach bar που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, με μόνη χρέωση αυτή της ελάχιστης κατανάλωσης.

«Έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτοι ξένοι τουρίστες. Υπάρχει κίνηση, ειδικά τα Σαββατοκύριακα που ο καιρός είναι καλός έρχονται και οι Έλληνες. Τις τιμές πάντως δεν τις έχουμε αυξήσει. Οι περισσότεροι τις κρατάμε στα περσινά επίπεδα και δουλεύουμε με την χρέωση της ελάχιστης κατανάλωσης η οποία κυμαίνεται από 10 έως 30 ευρώ», αναφέρει ο Βασίλης Σερέτης από τη Κασσάνδρα Χαλκιδικής που διαθέτει beach bar στο Πευκοχώρι. 

Η φετινή θερινή σεζόν ωστόσο στην Χαλκιδική είναι η πρώτη με την οποία οι επιχειρήσεις εστίασης θα δουλέψουν βάζοντας “μπρος” την κάρτα εργασίας για το προσωπικό τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που φέρει αυτή και να συντονιστούν για να μην υπάρξουν σοβαρά ζητήματα.

Ο κ. Σερέτης κάνει λόγο για μια δύσκολη κατάσταση με τα ωράρια και ειδικά τις ώρες αιχμής, αλλά και για προσωπικό που λείπει: «Η κάρτα εργασίας γεννά πολλά προβλήματα είναι η αλήθεια. Σε ώρες αιχμής θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά ζητήματα με τα ωράρια του προσωπικού έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με τα οκτάωρα. Το προσωπικό δυστυχώς δεν υπάρχει, λείπει σε μεγάλο ποσοστό φέτος. Έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα με την κάρτα δεν δέχεται εύκολα ο άλλος να αφήσει το μέρος του για να έρθει εδώ όπου στην ουσία θα πάρει τα ίδια λεφτά. Από την άλλη υπάρχουν θέματα που αφορά στις μετακλήσεις εργαζομένων. Ελπίζουμε σύντομα με τη σωστή οργάνωση τελικά να ανταπεξέλθουμε».

Ο Ιωάννης Ρίτσιος που διατηρεί Bar & Restaurant στη Βουρβουρού Χαλκιδικής, σχετικά με την κίνηση δηλώνει: «Ο Μάιος ανέκαθεν ήταν πεσμένος. Φέτος όμως υπάρχει λίγη παραπάνω κίνηση σε σχέση με άλλες χρονιές και αυτό είναι καλό. Περισσότερο κόσμο έχουμε τα Σαββατοκύριακα. Οι καθημερινές είναι ακόμη πεσμένες και είναι λογικό».

Για τις χρεώσεις στην επιχείρηση του ο ίδιος απαντά, εφόσον ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι ένα “beach bar” που διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά ένα bar- restaurant με “καμπάνες” που μπορούν να χρησιμοποιηθούν την ημέρα για μπάνιο και καφέ στον ήλιο: «Κατά κύριο λόγο εμείς δουλεύουμε βράδυ, δεν υπάρχουν χρεώσεις. Στη full σεζόν, Ιούλιο και Αύγουστο δηλαδή που κάποιος θα έρθει από το πρωί και θα φύγει το βράδυ, εννοείται πως θα βάλουμε όχι κάποια χρέωση, αλλά μια ελάχιστη κατανάλωση, της τάξεως των 20 € στο άτομο».

Όσον αφορά την κάρτα εν εργασίας ο κ. Ρίτσιος κάνει λόγο λόγο για “μέγα εμπόδιο”: «Το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει από την κάρτα εργασίας είναι ότι δεν μπορούμε να βρούμε προσωπικό που θα έρθει να δουλέψει για ένα 8ωρο μόνο, τη στιγμή που αυτό μπορεί να το κάνει και στο μέρος που βρίσκεται. Ο εργαζόμενος θέλει το καλοκαίρι να δουλέψει παραπάνω ώρες, να βγάλει χρήματα, να κάνει ένα budget. Όλο αυτό τώρα όμως δεν μπορεί να συμβεί και δυσχεραίνει και εμάς που έχουμε μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και το προσωπικό, το οποίο τόσα χρόνια υπολόγιζε στην καλοκαιρινή σεζόν!».

Και τονίζει: «Θα έπρεπε το κράτος να είχε εξετάσει όλες τις παραμέτρους.  Για παράδειγμα θα μπορούσε να γίνεται μια σύμβαση ανάμεσα σε εργαζόμενο και εργοδότη με τον πρώτο να δηλώνει οικειοθελώς τις ώρες που θέλει να δουλέψει».

Ενώ καταλήγει: «Σεβόμαστε τον νόμο και σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υπέρ της καταπίεσης του εργαζομένου. Όμως θα έπρεπε να δίνουν το δικαίωμα στους ανθρώπους που αποζητούν περισσότερες ώρες εργασίας να μπορούν να το κατορθώσουν. Τώρα με αυτό τον τρόπο, κανείς δεν θέλει να έρθει να δουλέψει για ένα οχτάωρο που δεν θα αποζημιώσει την τσέπη τους και γι’αυτό δεν υπάρχει προσωπικό. Δεν μπορούμε να βρούμε άτομα για εργασία και αλήθεια δεν ξέρω πως θα μπορέσουμε να πορευτούμε στη συνέχεια».