Σημαντική ενίσχυση για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών και γενικών δαπανών έλαβαν οι Δήμοι της Χαλκιδικής, στο πλαίσιο της έκτακτης επιχορήγησης των 70 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η απόφαση, που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, αφορά την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) έτους 2025 και εξαιρεί τους Δήμους της Αττικής λόγω θεσμικών εκκρεμοτήτων με τον ΕΔΣΝΑ.

Για τη Χαλκιδική, το συνολικό ποσό που θα εισρεύσει στους πέντε δήμους του νομού αγγίζει τα 2.374.352,63 ευρώ:

  • Δήμος Νέας Προποντίδας: 718.762,11 €

  • Δήμος Κασσάνδρας: 668.333,96 €

  • Δήμος Σιθωνίας: 417.913,77 €

  • Δήμος Πολυγύρου: 308.253,04 €

  • Δήμος Αριστοτέλη: 261.089,75 €

Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση δίνει «ανάσα» στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κάλυψη άμεσων αναγκών ενόψει και της τουριστικής αιχμής, καθώς οι περισσότεροι δήμοι της Χαλκιδικής υποδέχονται ήδη μεγάλο όγκο επισκεπτών.

Αντιδράσεις στην Αττική . Χωρίς ενίσχυση λόγω οφειλών του ΕΔΣΝΑ

Την ίδια στιγμή, σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί η εξαίρεση των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής, λόγω της εκτροπής κονδυλίων από τον ΕΔΣΝΑ. Σύμφωνα με το Υπουργείο, το τέλος ταφής που παρακρατήθηκε από 66 δήμους της Αττικής δεν αποδόθηκε στον ΕΟΑΝ, όπως προβλέπεται, αλλά αξιοποιήθηκε για ανάγκες του ίδιου του Συνδέσμου. Το αποτέλεσμα είναι η επιχορήγηση των 34 εκατ. ευρώ που θα δίνονταν στους δήμους, να διοχετευτεί απευθείας στον ΕΟΑΝ.

Το θέμα έχει προκαλέσει ευρεία πολιτική και θεσμική συζήτηση, με δημάρχους και αυτοδιοικητικούς φορείς να μιλούν για τιμωρία των δήμων για λάθη τρίτων, ζητώντας διαφάνεια, θεσμική προστασία και επανεξέταση της κατανομής.

πληροφοριίες OTA.GR