Σε κανονικά για την εποχή επίπεδα θα κινηθούν οι θερμοκρασίες και το Σάββατο, όμως από την Κυριακή ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει πάλι και τουλάχιστον μέχρι τις 21 Ιουλίου θα κυμανθεί κατά 3 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς, σημειώνοντας πως οι τιμές δεν θα μπορούν να χαρακτηριστούν ακραίες.

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος του Star, το μελτέμι από την Κυριακή έως και την Τετάρτη θα είναι ενισχυμένο τοπικά στα 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Τσατραφύλλιας στην πρόγνωσή του αναφέρει πως κατά τη διάρκεια του «μαραθώνιου ζέστης» από την Κυριακή 13/7 και μετά (20-25 /7), ο υδράργυρος θα βρεθεί 6-8 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

«Η πιθανότητα για έντονο επεισόδιο καύσωνα δεν αποκλείεται όπως σας έχω πει, ωστόσο προς το παρών δεν υπάρχει ικανή σύγκλιση των προγνωστικών μας εργαλείων», προσθέτει και συμβουλεύει να οπλιστείτε με υπομονή γιατί τη χρήση του κλιματιστικού δεν θα την αποφύγετε για τις επόμενες αρκετές νύχτες»!

Μακροπρόθεσμη πρόγνωση για την μέση θερμοκρασία του Αυγούστου 2025

Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Αύγουστος στην ΝΑ Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Ιούλιο. Σύμφωνα με το 96% των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Αυγούστου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Συγκεκριμένα, η πιθανότητα για θετικές αποκλίσεις μεταξύ 0 και 1°C, μεταξύ 1 και 2°C και άνω των 2°C είναι 35%, 38% και 23% αντίστοιχα. Οι πιθανότητες για αρνητικές αποκλίσεις μεταξύ 0 και 1°C είναι 4%. Η μέση τιμή των 400 σεναρίων είναι +1.34°C.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή ήπειρο συνολικά, θετικές αποκλίσεις αναμένονται σε όλη την ήπειρο, με τις μεγαλύτερες τιμές να εντοπίζονται στην κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια όπου ξεπερνούν τους +2°C. Στην Μεσόγειο οι εντονότερες θετικές αποκλίσεις αναμένονται στα δυτικά και μειώνονται προς τα ανατολικά.

Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 400 πιθανά σενάρια από τα εξής 8 κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία), CMCC (Ιταλία) και BOM (Αυστραλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Επιπρόσθετα, οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση ενός μήνα σε μια ευρύτερη περιοχή.