Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε την επιχειρηματική κοινότητα του τουρισμού με την προκήρυξη του νέου καθεστώτος ενισχύσεων «Καθεστώς Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης» (1ος κύκλος). Παρά τις ανάγκες που καταγράφονται σε πολλές περιοχές της χώρας, αποκλείστηκαν σχεδόν όλες οι περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, των Ιονίων Νήσων, των Σποράδων και άλλων, ενώ ενισχύονται μόνο ελάχιστα νησιά του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου.
Από την 1η Ιουλίου 2025 ξεκίνησαν οι υποβολές αιτήσεων για τρεις νέες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022:
- Καθεστώς Ενισχύσεων «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» (3ος κύκλος),
- Καθεστώς Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης (1ος κύκλος),
- Καθεστώς Ενισχύσεων «Μεγάλες Επενδύσεις» (1ος κύκλος).
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου 2025.
Σύμφωνα με το money-tourism.gr το καθεστώς των Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης, όπως ορίζεται στην τροποποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου (ΦΕΚ 87Β/2-6-2025, άρθρο 47), στοχεύει στην ενίσχυση περιοχών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα. Αυτές περιλαμβάνουν παραμεθόριες περιφερειακές ενότητες στα βόρεια σύνορα, περιοχές με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω από το 70% του εθνικού μέσου όρου ή με σημαντική πληθυσμιακή μείωση, ζώνες απολιγνιτοποίησης και περιοχές που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ΦΕΚ 3306Β/27-06-2025, στο άρθρο 5 παράγραφος 6, στον τομέα του τουρισμού επιτρέπεται να ενταχθούν μόνο επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στη νήσο Σαμοθράκη και συγκεκριμένα νησιά του Νοτίου Αιγαίου (Κάσος, Μεγίστη, Χάλκη, Σύμη, Νίσυρος, Ψέριμος, Τήλος, Λειψοί και Αγαθονήσι).
Αποτέλεσμα αυτού είναι ο τουριστικός τομέας να αποκλείεται από όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που θα μπορούσαν να επωφεληθούν, όπως η ηπειρωτική Ελλάδα, τα Ιόνια Νησιά και οι Σποράδες. Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο όπου ο ορεινός και εναλλακτικός τουρισμός αναδεικνύονται ως σημαντικοί τομείς για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Η επιλογή του Υπουργείου Ανάπτυξης να περιορίσει τις ενισχύσεις μόνο σε συγκεκριμένα νησιά, αφήνοντας εκτός τις μειονεκτικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, προκαλεί αντιδράσεις στην επιχειρηματική κοινότητα και τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι επισημαίνουν ότι θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στην υποστήριξη νέων χειμερινών και εναλλακτικών τουριστικών προορισμών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος για το 2025 ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το ήμισυ αφορά φορολογικές απαλλαγές και το υπόλοιπο σε άλλες μορφές ενίσχυσης.