Στον Ναό του Πρωτάτου μπροστά από την εικόνα του Άξιον Εστί έγινε το πρωί της Παρασκευής (14/6) η αλλαγή της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους.

Νέος Πρωτεπιστάτης του τετραμελούς οργάνου του Αγίου Όρους, για την επόμενη χρονιά, θα είναι ο γέρων Συμεών από τη Μονή Διονυσίου και τα υπόλοιπα νέα μέλη της Ιεράς Επιστασίας, που αναλαμβάνουν θητεία για έναν χρόνο είναι ο γέρων Ευθύμιος από τη Μονή Ζωγράφου, ο ιερομόναχος Μακάριος από την Αγίου Παύλου και ο γέρων Εφραίμ από την Κωνσταμονίτου.

Στη λιτή τελετή παραβρέθηκαν ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Αναστάσιος Μητσιάλης, ο υποδιοικητής Αρίστος Κασμίρογλου, οι αντιπρόσωποι των μονών, μέλη της Ιεράς Κοινότητας, στελέχη της πολιτικής διοίκησης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των υπηρεσιών που εδρεύουν στην Αθωνική Πολιτεία και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.

«Κάθε επίσκεψη στο Άγιον Όρος είναι μια μεγάλη προσωπική βιωματική εμπειρία. Η καρδιά της Ορθοδοξίας, της Ορθοδοξίας που διδάσκει αγάπη, κατανόηση, αλληλεγγύη και καταλλαγή χτυπάει εδώ. Με αφορμή την εγκαθίδρυση της νέας Ιεράς Επιστασίας είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τους άρρηκτους πνευματικούς δεσμούς της πόλης μας με το Άγιον Όρος. Δεσμοί που σφυριλατούνται μέσα από το πολύπλευρο και πολυσήμαντο έργο της Αγιορειτικής Εστίας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να επεκτείνουμε ως δημοτική αρχή την προσπάθεια που γίνεται για να αναδείξουμε τον πλούτο της Αγιορείτικης Παράδοσης», δήλωσε ο κ. Αγγελούδης.

Μετά την αλλαγή των ιερών συμβόλων από τα μέλη της απερχόμενης Ιεράς Επιστασίας, έγινε η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου με τη νέα του σύνθεση στο Ιεροκοινοτικό Μέγαρο στις Καρυές και το απόγευμα θα έχουν συνάντηση με τον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους, Αναστάσιο Μητσιάλη.

Η θητεία της νέας σύνθεσης της Ιεράς Επιστασίας αρχίζει σήμερα 14.6.2024 (1.6.2024, με το παλιό ημερολόγιο) και θα ολοκληρωθεί την ίδια ημέρα, την επόμενη χρονιά.