Σε μια περίοδο όπου η Κασσάνδρα αντιμετωπίζει πίεση από την ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση, αλλά και τις αυξημένες απαιτήσεις των τουριστικών ροών, η Δημοτική Αρχή επιχειρεί μια δομική στροφή στον τρόπο διαχείρισης των υποδομών και των φυσικών πόρων. Η Δήμαρχος Αναστασία Χαλκιά, σε εκτενή συνέντευξή της, παρουσιάζει τον σχεδιασμό, τις εν εξελίξει παρεμβάσεις και τις πολιτικές που υλοποιούνται για την εξοικονόμηση πόρων και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου.
Ευρωπαϊκή εμπειρία, τοπικές λύσεις
Η Κασσάνδρα έχει ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης και υποδομικής αναβάθμισης, μαζί με άλλους έξι έως οκτώ Δήμους της Ελλάδας και της Ευρώπης, όπως ο Δήμος Ρεθύμνου και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.
«Δεν είμαστε μόνοι σε αυτή την προσπάθεια. Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουμε εφαρμόζεται σε Δήμους σε όλη την Ευρώπη. Μέσα από επιστημονική τεκμηρίωση και χρηματοδοτικά εργαλεία, προσπαθούμε να δώσουμε ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες λύσεις» αναφέρει η Δήμαρχος.
Ανοικοδόμηση και νέα πραγματικότητα
Η κ. Χαλκιά εκφράζει ανησυχία για τον ρυθμό ανοικοδόμησης στην περιοχή:
«Οι ειδικοί μου λένε ότι εφόσον μειωθεί ο ρυθμός δόμησης, μπορούμε μέσα στα επόμενα 20 με 30 χρόνια να έχουμε λύσει σοβαρά ζητήματα υποδομών. Αλλά ο ρυθμός είναι απίστευτα άναρχος. Όπου κι αν κοιτάξεις, χτίζεται κάτι. Υπάρχει πίεση, γιατί αλλάζει ο νόμος και πολλοί σπεύδουν να βγάλουν άδειες με το παλιό καθεστώς – που ήταν πιο ελαστικό. Ο νέος θα είναι πιο αυστηρός, πιο συνετός και πιο ορθολογικός – και αυτό είναι θετικό.»
Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις κοινότητες
Η Δημοτική Αρχή, μέσω της Αντιδημαρχίας Ύδρευσης και Τεχνικών Υπηρεσιών, έχει ήδη προχωρήσει σε έργα αναβάθμισης δικτύων σε κρίσιμες περιοχές. Συγκεκριμένα:
Περιοχές με παρεμβάσεις ύδρευσης, πίεσης και δεξαμενών:
-
Νέα Σκιώνη: Τοποθέτηση νέου αντλητικού συγκροτήματος και δεξαμενής για ενίσχυση του δικτύου.
-
Αγία Παρασκευή: Ενίσχυση παροχής και σταθεροποίηση πίεσης σε τουριστικά σημεία.
-
Παλιούρι: Αντικατάσταση σωληνώσεων και νέα δεξαμενή.
-
Πευκοχώρι,Γλαρόκαβος: Επέκταση του δικτύου και παροχή σε νεοαναπτυσσόμενες περιοχές.
-
Χανιώτη, Πολύχρονο: Αντικατάσταση τμημάτων παλαιού δικτύου και ενίσχυση πίεσης.
-
Κασσάνδρεια: Τηλεμετρικός έλεγχος του συστήματος και σταδιακή αντικατάσταση αγωγών.
Τεχνικές βελτιώσεις και εξοικονόμηση ενέργειας:
-
Αντικατάσταση αντλιών με inverter για μείωση κατανάλωσης.
-
Εγκατάσταση συσκευών τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών.
-
Προώθηση σχεδίου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για ενεργειακή αυτονομία αντλιοστασίων.
Αντιπλημμυρικά,διαχείριση όμβριων:
-
Καθαρισμός φρεατίων και ρεμάτων σε Πευκοχώρι, Κρυοπηγή, Κασσανδρεία και Νέα Σκιώνη.
-
Προώθηση μελέτης για νέο δίκτυο απορροής όμβριων σε περιοχές με συχνές υπερχειλίσεις.
Το όραμα πίσω από τα έργα
Η Δήμαρχος Κασσάνδρας τονίζει πως τα έργα αυτά δεν είναι «ορατά» στην καθημερινότητα όσο μια πλατεία ή ένας φωτισμός, αλλά είναι απαραίτητα για την επιβίωση και ανάπτυξη της περιοχής.
«Προχωρούμε μεθοδικά σε έργα που δεν φαίνονται, αλλά είναι απολύτως αναγκαία. Η εξοικονόμηση ενέργειας, η σωστή διαχείριση του νερού και η ενίσχυση των υποδομών δεν είναι πολυτέλεια – είναι υποχρέωση. Και εμείς την υπηρετούμε με συνέπεια, επιστημονική τεκμηρίωση και διαφάνεια.»