Η Δημοτική Παράταξη Ανασυγκρότηση εκφράζει την ανησυχία της για τον τρόπο εκπροσώπησης του Δήμου στην Επιτροπή Συμμετοχικότητας που προβλέπεται από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη δραστηριότητα της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.
Η Επιτροπή Συμμετοχικότητας πρόκειται για ένα θεσμοθετημένο όργανο διαλόγου και ελέγχου, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι:
1. του Δήμου Αριστοτέλη
2. της Περιφέρειας
3. της Εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός»
4. των εργαζομένων στην Εταιρεία
5. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής
6. του ανεξάρτητου Ελεγκτή Περιβάλλοντος,
Όπως αναφέρεται στη ΜΠΕ (Κεφ. 10 – Μέτρα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης):
«Η εταιρεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να συνεργάζεται με Επιτροπή Συμμετοχικότητας […] για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της συνεπούς τήρησης των περιβαλλοντικών όρων».
Επειδή οι εκπρόσωποι που προβλέπονται είτε βρίσκονται στην λίστα μισθοδοσίας ή στην λίστα αποδοχής δωρεών της εταιρείας, ζητήσαμε από το Δημοτικό συμβούλιο, για λόγους διαφάνειας, να προτείνει στο Υπουργείο την τροποποίηση της σχετικής διάταξης, δίνοντας την δυνατότητα συμμετοχής και δεύτερου εκπροσώπου του Δήμου Αριστοτέλη που θα προέρχεται από την μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Η πρότασή μας έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ζητήσαμε δε από τον Δήμαρχο, μέχρι να γίνει (αν γίνει) αποδεκτή από το Υπουργείο η σχετική πρόταση, να προταθεί -από τον ίδιο- πρόσωπο από την αντιπολίτευση. Με δεδομένο ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος, έχει απευθείας πρόσβαση στην εταιρεία και στην ροή πληροφόρησης, το ουσιαστικό ζητούμενο είναι να εκπροσωπηθεί η τοπική κοινωνία και να ενισχυθεί η διαφάνειά και η λογοδοσία με την συμμετοχή της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο ο Δήμαρχος, με απόφασή του, όρισε τον εαυτό του εκπρόσωπο του Δήμου στην Επιτροπή.
Η εμπιστοσύνη της κοινωνίας δεν επιβάλλεται ούτε εξαγοράζεται, μόνο κερδίζεται. Και κερδίζεται με ενημέρωση, συμμετοχή και διαφάνεια.
Η “Ανασυγκρότηση” προτείνει να οριστεί ως εκπρόσωπος του Δήμου στην Επιτροπή Συμμετοχικότητας ένα μέλος της αντιπολίτευσης, που δεν έχει άμεση συμμετοχή στη διοίκηση και κυρίως οποιαδήποτε σχέση (εργασιακή, οικονομική δοσοληψία, κλπ) με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».
Π.χ. ποιος θα ρωτήσει και θα ενημερώσει για ένα ζήτημα που ήρθε σε γνώση μας;
Ποιο είναι το ποσοστό αποτελεσματικότητας της εισπίεσης του νερού; Ξεπερνά το 20%;
Και τι θα γίνει με τα υπόλοιπα νερά, που θα πάνε; Είναι η πληροφορία αυτή «ράδιο αρβύλα» ή είναι πραγματικότητα; Ποιος θα ενημερώσει την κοινωνία, ποιος θα αντιδράσει αν πραγματικά η πληροφορία αυτή είναι αληθής;
Η διαφάνεια δεν είναι απειλή, είναι θεσμική υποχρέωση. Και η συμμετοχή όλων είναι προϋπόθεση δημοκρατίας.
Δημοτική Παράταξη «Ανασυγκρότηση»