εικόνα αρχείου

Έντονη είναι η διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων στη Γαλάτιστα και γενικότερα στον νομό Χαλκιδικής, εξαιτίας των περιορισμών που ισχύουν στη λειτουργία των σφαγείων για τα αιγοπρόβατα, μετά τα κρούσματα ευλογιάς που έθεσαν σχεδόν όλο τον νομό σε καραντίνα. Όπως καταγγέλλουν, η αδυναμία σφαγής δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση στις εκτροφές τους, καθώς δεν μπορούν να διαχειριστούν τον όγκο των ζώων, τόσο οικονομικά όσο και υγειονομικά.

Ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας, Άγγελος Τσιαρτσιαφλής, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ζητάμε να ανοίξουν τα σφαγεία για πέντε μέρες, μόνο για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Δεν μπορούμε άλλο. Πρέπει να σφάξουμε». Οι παραγωγοί επισημαίνουν πως, πέρα από την εκμετάλλευση του γάλακτος, είναι απαραίτητο να προχωρήσουν σε σφαγές, διαφορετικά οι επιπτώσεις θα είναι μη αναστρέψιμες τόσο για τη βιωσιμότητα των εκτροφών όσο και για τη δουλειά τους.

Στη Γαλάτιστα τα σφαγεία λειτουργούν μόνο συγκεκριμένες ημέρες και για άλλους τύπους ζώων, κυρίως λόγω περιορισμένου προσωπικού. Παρόλα αυτά υπάρχει σε ισχύ η ρητή απαγόρευση μετακίνησης των κοπαδιών και σφαγής τους ούτως ή άλλως. Την ίδια στιγμή, στη Νέα Φώκαια και στην Ποτίδαια Κασσάνδρας, λόγω της νόσου, έχουν ήδη σφαγεί πάνω από 2.000 ζώα έως και την Πέμπτη, καθώς οι τοπικές αρχές προσπαθούν να ελέγξουν τον ζωικό πληθυσμό.

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Π.Ε. Χαλκιδικής, Σπήλιος Γεωργιάδης, ανέφερε ότι οι έλεγχοι είναι εξαντλητικοί: «Γυρνάμε όλο τον νομό και εξετάζουμε χιλιάδες ζώα. Όταν εντοπίζονται αλλοιώσεις, λαμβάνουμε δείγματα και η εκτροφή τίθεται σε αναμονή μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Ακόμη και όσοι έχουν 20-30 αδήλωτα ζώα, πρέπει να ελεγχθούν».

Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες για προηγούμενη εισαγωγή ζώων από άλλες περιοχές ή το εξωτερικό χωρίς επαρκή έλεγχο, με την υποψία αυτή να εντείνει το αίσθημα αβεβαιότητας στους ντόπιους παραγωγούς.

Η κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα τέλη Μαΐου, με τις Αρχές να διαμηνύουν πως έως τότε δεν θα επιτραπεί η σφαγή αιγοπροβάτων στο σύνολο του νομού. Οι αρμόδιοι ζητούν από τους κτηνοτρόφους να επιδείξουν υπομονή και υπευθυνότητα: «Τι προτιμούν; Να χάσουν λίγα χρήματα κρατώντας τα ζώα, ή να διακινδυνεύσουν τα κοπάδια τους και να τα χάσουν όλα;» δηλώνουν με έμφαση.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο πρακτικό, αλλά και υπαρξιακό για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής. Οι παραγωγοί καλούνται να διαχειριστούν την ένταση ανάμεσα στη βιωσιμότητα των εκτροφών τους και στην ανάγκη για υγειονομική θωράκιση, με τους τοπικούς θεσμούς να καλούνται να βρουν άμεσα λύση πριν η κρίση οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες απώλειες.