Εγκαταλελειμμένος Αλιευτικός Εξοπλισμός ή όπως συχνά αποκαλούνται τα “δίχτυα_φαντάσματα” αποτελούν ένα από τα πιο κοινά και πολυπληθέστερα πλαστικά απορρίμματα που συναντάμε και απομακρύνουμε κατά τις δράσεις υποβρύχιων καθαρισμών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος Προσφέρω (https://www.ab.gr/PG-prosfero), μιας κοινής προσπάθειας της Procter & Gamble και της ΑΒ Βασιλόπουλος για καθαρότερες ελληνικές θάλασσες και ακτές.
Συναντώνται πολύ συχνά στον βυθό προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ αποτελούν και σημαντικό κίνδυνο για τους θαλάσσιους οργανισμούς
Κατά την απομάκρυνση διχτυών από τον βυθό, έχουν απελευθερωθεί και εκατοντάδες οργανισμοί που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε αυτά! Κάποιοι από τους οργανισμούς που απελευθερώνονται πιο συχνά είναι καβούρια, ψάρια, αχινοί και αστερίες πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν καταφέρει να επιβιώσουν.
Δείτε στο βίντεο την απελευθέρωση μιας Σκορπίνας που βρέθηκε εγκλωβισμένη σε δίχτυα στο λιμάνι της Νέας Φώκαιας στη Χαλκιδική: