Το Πρόγραμμα Υποτροφιών της Ελληνικός Χρυσός και η συγκινητική διαδρομή της Αθηνάς

Το καλοκαίρι του 2023, η Ελληνικός Χρυσός εγκαινίασε μια πρωτοβουλία που έμελλε να αφήσει το αποτύπωμά της στην εκπαιδευτική ιστορία του Δήμου Αριστοτέλη: την προσφορά πλήρους τριετούς υποτροφίας για τη φοίτηση στο Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια, σε έναν/μία αριστούχο μαθητή/μαθήτρια Γ’ Γυμνασίου με μόνιμη κατοικία στον Δήμο.

Η πρώτη επιτυχούσα ήταν η Αθηνά Ξύστρου από την Αρναία. Η γνωριμία μαζί της έγινε τον Αύγουστο του 2023, στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου της Αρναίας, παρέα με τον πατέρα της. Τότε, ένα συνεσταλμένο κορίτσι με μάτια γεμάτα σπίθα, ξεκινούσε ένα ταξίδι που θα άλλαζε τη ζωή της. Όπως η ίδια λέει σήμερα:

«Στην αρχή δεν το πίστευα. Με πήρε η μαμά μου τηλέφωνο μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα. Από τότε, ανακάλυψα τον εαυτό μου. Το θέατρο, ο προγραμματισμός, το βόλεϊ, οι άνθρωποι. Έμαθα να μιλώ μπροστά σε κόσμο, να είμαι μέλος ομάδας, να εκφράζομαι, να διεκδικώ.»

Δύο χρόνια μετά, η Αθηνά κάθεται απέναντι μας σε ένα καφέ. Δεν είναι πια το ντροπαλό παιδί, αλλά μια ώριμη, εξωστρεφής νέα γυναίκα. Πρόεδρος 5μελούς, μέλος θεατρικής ομάδας, υποψήφια για ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, δηλώνει πως αν μπορούσε να ξανακάνει την επιλογή, θα την έκανε χωρίς δεύτερη σκέψη.

«Η υποτροφία με βοήθησε να μάθω ποια είμαι. Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία, για τις εμπειρίες, για όλα. Εύχομαι κι άλλα παιδιά να τολμήσουν. Δεν είναι εύκολο, αλλά αξίζει κάθε βήμα.»


 Το πρόγραμμα συνεχίζεται – Το 2025 με δύο νέες υποτροφίες

Σήμερα, το Πρόγραμμα Υποτροφιών της Ελληνικός Χρυσός διευρύνεται. Για το 2025 προσφέρονται δύο πλήρεις υποτροφίες, που καλύπτουν δίδακτρα, τροφεία και διαμονή στο οικοτροφείο του Ανατόλια, αξίας 128.000 ευρώ.

Η επιλογή γίνεται με τη διαδικασία του Κολλεγίου Ανατόλια: εξετάσεις στα Ελληνικά, Μαθηματικά και Αγγλικά (Β2), καθώς και συνέντευξη. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές και μαθήτριες με μέσο όρο τουλάχιστον 18,5, μόνιμη κατοικία στον Δήμο Αριστοτέλη και οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ (προσαυξανόμενο κατά 3.000 για κάθε επιπλέον παιδί).

Προθεσμία αιτήσεων: 20 Μαΐου 2025, μέσω της πλατφόρμας parent portal του Ανατόλια. Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Υποτροφιών του σχολείου.


 Εκπαίδευση με προοπτική – Μια επένδυση στο μέλλον της Χαλκιδικής

Η Ελληνικός Χρυσός, μέσω του προγράμματος, ενισχύει την ισότητα στην πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και καλλιεργεί το όραμα για ένα καλύτερο αύριο για τους νέους του Δήμου Αριστοτέλη.

 


Η ιστορία της Αθηνάς είναι μόνο η αρχή. Το Πρόγραμμα Υποτροφιών της Ελληνικός Χρυσός είναι μια πράξη ουσίας, που μετατρέπει την κοινωνική ευθύνη σε πραγματική προοπτική ζωής.