Η στεγαστική κρίση στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη οξύνεται, με τα ενοίκια να αυξάνονται ραγδαία. Τον Ιούνιο του 2025, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε πληθωρισμό 11,3% στα ενοίκια, πολύ πάνω από τον γενικό πληθωρισμό. Παράλληλα, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb έχουν αυξηθεί σημαντικά, ξεπερνώντας το 10% των διαθέσιμων ενοικιαζόμενων κατοικιών στην Αθήνα.
Επιστημονικές μελέτες, όπως αυτή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δείχνουν ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δεσμεύουν μόνο το 3% του συνολικού στεγαστικού αποθέματος, όμως η αύξησή τους πιέζει έμμεσα προς τα πάνω τα μακροχρόνια ενοίκια. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κάθε 100 νέες δηλώσεις Airbnb στον Δήμο Αθηναίων συνδέονται με αύξηση 2% στα μακροχρόνια ενοίκια.
Το φαινόμενο οφείλεται στη «μιμητική» συμπεριφορά των ιδιοκτητών, που αυξάνουν τα ενοίκια προσαρμοζόμενοι στις υψηλές αποδόσεις των Airbnb, αλλά και στη διάχυση των αυξήσεων σε γειτονικές περιοχές. Παράλληλα, η αγορά Airbnb στην Αθήνα έχει επαγγελματικοποιηθεί, με πολλούς hosts να διαθέτουν πάνω από δέκα καταλύματα, αυξάνοντας την κυριαρχία τους και εντείνοντας την πίεση στα ενοίκια.
Τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως η απαγόρευση νέων Airbnb σε ορισμένες περιοχές, κρίνονται ανεπαρκή, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη την έμμεση επίδραση και την τιμή ανά διανυκτέρευση. Οι ειδικοί προτείνουν πιο στοχευμένες πολιτικές, που να περιορίζουν την επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, να ελέγχουν τις τιμές και να ενισχύουν τη δημιουργία κοινωνικής κατοικίας, για να προστατευτούν οι ενοικιαστές και να σταθεροποιηθεί η αγορά κατοικίας.