Αντιδράσεις για την υποβάθμιση σχολικών μονάδων σε απομακρυσμένες
περιοχές.
Η Χαλκιδική βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο εκπαιδευτικό ζήτημα, καθώς σε σειρά κοινοτήτων της αποφασίστηκε ο λειτουργικός υποβιβασμός δημοτικών σχολείων, γεγονός που έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία σε εκπαιδευτικούς, γονείς και φορείς των τοπικών κοινωνιών.
Πρόκειται για σχολεία που εξυπηρετούν απομακρυσμένες και συχνά δυσπρόσιτες περιοχές της ενδοχώρας και των παραθαλάσσιων οικισμών του νομού, όπου το σχολείο λειτουργεί όχι μόνο ως χώρος μάθησης, αλλά και ως κέντρο συνοχής και πολιτισμού. Ενδεικτικά, τα σχολεία που επηρεάζονται από τη νέα απόφαση είναι τα Δημοτικά Σχολεία Σάρτης, Λακκώματος, Αγίου Μάμαντος, Νέας Σκιώνης, Παλαιοχωρίου, Βραστάμων, Φούρκας και Καλάνδρας, τα οποία υποβαθμίζονται λειτουργικά από μεγαλύτερες οργανικότητες (π.χ. εξαθέσια ή πενταθέσια) σε μικρότερες (τριθέσια ή τετραθέσια), οδηγώντας σε συγχωνεύσεις τάξεων και μείωση διδακτικού προσωπικού.
Παρέμβαση του βουλευτή Ιωάννη Γιώργου στα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών
Ο βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Γιώργος, από την πρώτη στιγμή τόνισε πως η εκπαίδευση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με καθαρά αριθμητικά κριτήρια, αλλά χρειάζεται ποιοτική, κοινωνική και αναπτυξιακή προσέγγιση, ειδικά σε περιοχές όπου το σχολείο αποτελεί πυλώνα συνοχής και ελπίδας για την τοπική κοινωνία.
Στις 11 Ιουνίου απέστειλε επιστολή προς το ΠΥΣΠΕ Χαλκιδικής, ζητώντας την επανεξέταση των αποφάσεων για τις λειτουργικότητες των σχολείων. Σε νεότερη επικοινωνία του, στις 24 Ιουνίου, γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε προσωπικά με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, κ. Αλέξανδρο Κόπτση, μεταφέροντας τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών και εκφράζοντας τη βούλησή του να συνεχίσει τις ενέργειες για δίκαιη επίλυση του ζητήματος.
Η περίπτωση της Σάρτης: Σχολείο σε απομόνωση
Η Σάρτη, στην περιοχή της Σιθωνίας, αποτελεί έναν από τους χαρακτηριστικότερους τουριστικούς και ταυτόχρονα απομακρυσμένους οικισμούς του νομού. Το Δημοτικό Σχολείο της λειτουργούσε ως πενταθέσιο και τώρα υποβαθμίζεται σε τριθέσιο, με αποτέλεσμα να προβλέπεται η συγχώνευση τμημάτων Α΄ και Β΄ τάξης. Η τοπική κοινωνία έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της, επισημαίνοντας την έλλειψη υποστηρικτικών δομών, την απουσία ειδικοτήτων και την αδυναμία των γονιών να προσφέρουν εναλλακτικές μορφές μάθησης λόγω γεωγραφικής απομόνωσης και οικονομικών δυσκολιών.
Οι Σύλλογοι Γονέων και Διδασκόντων κατέθεσαν αίτημα λειτουργίας του σχολείου ως τετραθέσιο, επισημαίνοντας περιπτώσεις μαθητών που χρειάζονται παράλληλη στήριξη ή δεν έχουν την ελληνική ως μητρική γλώσσα. Τονίζουν πως ο υποβιβασμός συνιστά παιδαγωγική και κοινωνική οπισθοδρόμηση.
Λάκκωμα: Αναπτυσσόμενος οικισμός σε εκπαιδευτική απειλή
Το Δημοτικό Σχολείο Λακκώματος, που έως τώρα λειτουργούσε ως εξαθέσιο, υποβαθμίζεται σε πενταθέσιο. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων τονίζει ότι πρόκειται για μια δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή του Δήμου Νέας Προποντίδας με σταθερή μαθητική ροή, ενώ η πρόσκαιρη μείωση του αριθμού των μαθητών δεν αντανακλά γενική συρρίκνωση, αλλά συγκυριακή διακύμανση. Η ανησυχία εστιάζεται στο ενδεχόμενο συγχωνεύσεων τάξεων που θα επιβαρύνουν την ποιότητα διδασκαλίας και τη συνοχή του σχολικού περιβάλλοντος.
Τα άλλα χωριά: Παρόμοια μοτίβα, κοινά αιτήματα
Ανάλογη είναι η κατάσταση στα Δημοτικά Σχολεία του Αγίου Μάμαντος, της Νέας Σκιώνης, του Παλαιοχωρίου, των Βραστάμων, της Φούρκας και της Καλάνδρας. Όλες αυτές οι περιοχές είτε είναι ορεινές, είτε δυσπρόσιτες, είτε εξαρτώνται οικονομικά και πληθυσμιακά από τον τουρισμό ή την αγροτική παραγωγή. Τα σχολεία τους αντιμετωπίζουν ήδη ελλείψεις σε ειδικότητες όπως μουσική, καλλιτεχνικά και θεατρική αγωγή, και η περαιτέρω υποβάθμιση εντείνει τις μορφωτικές ανισότητες.
Η πολιτική στάση του βουλευτή Χαλκιδικής
Στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών φαίνεται να στέκεται ο βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Γιώργος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε έναν καθαρά υποστηρικτικό τόνο απέναντι στα αιτήματα των γονέων και των εκπαιδευτικών. Αναγνωρίζοντας ότι «η Παιδεία δεν μπορεί να μετριέται μόνο με αριθμούς», έκανε λόγο για την ανάγκη ενός διαφορετικού πλαισίου αξιολόγησης που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
Με φράσεις που υπογράμμισαν τον ρόλο του σχολείου ως «πυλώνα ελπίδας, συνοχής και προοπτικής για τις τοπικές κοινωνίες», ο βουλευτής προχώρησε σε άμεσες ενέργειες: απέστειλε επιστολή προς το ΠΥΣΠΕ Χαλκιδικής στις 11 Ιουνίου και επικοινώνησε με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, ζητώντας να υπάρξει επανεξέταση των επίμαχων αποφάσεων.
Μιλώντας με έμφαση για την ανάγκη ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση «ανεξαρτήτως ταχυδρομικού κώδικα», διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει να αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών της Χαλκιδικής και να στηρίζει την προσπάθεια για ένα δημόσιο σχολείο που θα προσφέρει ουσιαστική εκπαίδευση, ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.
άρθρο της Σουζάνας Καζάκα
πρώτη δημοσίευση “Μακεδονία της Κυριακής” 6/7