Τα περιστατικά ΙΧ αυτοκινήτων που τυλίγονται στις φλόγες, συχνά εν κινήσει, προκαλούν απορίες και ανησυχία. Οι ειδικοί, και ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων, επισημαίνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των συμβάντων οφείλεται στην πλημμελή συντήρηση του οχήματος.

Όπως εξηγεί στο Xalkidikipolitiki ο κ. Κωνσταντίνος Καμπουρίδης, ιδιοκτήτης συνεργείου στα Νέα Μουδανιά, η κακή συντήρηση αποτελεί τον κύριο λόγο για πυρκαγιές εν κινήσει εδώ και δεκαετίες. «Είναι ο κύριος λόγος εν κινήσει για δεκαετίες. Ή πρόβλημα κατασκευαστικό στα ηλεκτρολογικά του αυτοκινήτου», δηλώνει. Προσθέτει επίσης ως παράγοντες κινδύνου την ύπαρξη εύφλεκτων αντικειμένων εντός της καμπίνας, όπως σπρέι, αποσμητικά, κολόνιες ή ακόμα και κινητά τηλέφωνα που μπορεί να υπερθερμανθούν.

Ποιοι είναι οι συχνότεροι λόγοι αυτοανάφλεξης;

Πέρα από την κακή συντήρηση, οι κυριότερες αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά αυτοκινήτου περιλαμβάνουν:

Ηλεκτρικά προβλήματα: Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία. Ελαττωματικές καλωδιώσεις, καμένες ασφάλειες, βραχυκυκλώματα, χαλαρές συνδέσεις ή ακόμα και υπερφόρτωση του ηλεκτρικού συστήματος (π.χ. από παράνομες επεκτάσεις ή κακή εγκατάσταση aftermarket εξαρτημάτων) μπορούν να δημιουργήσουν υπερθέρμανση και σπινθήρες.

Διαρροές καυσίμων ή υγρών: Διαρροές βενζίνης, ντίζελ, λαδιού κινητήρα, υγρού φρένων ή υγρού τιμονιού, σε συνδυασμό με μια πηγή ανάφλεξης (όπως ένα θερμό εξάρτημα του κινητήρα ή ένας σπινθήρας), μπορούν να προκαλέσουν άμεση πυρκαγιά.

Προβλήματα στον κινητήρα: Υπερθέρμανση του κινητήρα, προβλήματα στο σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου (π.χ. φραγμένα μπεκ, αντλία βενζίνης) ή ακόμα και ελαττωματικά μπουζί μπορούν να οδηγήσουν σε ανάφλεξη.

Σύστημα υγραερίου (LPG/CNG): Σε οχήματα που κινούνται με υγραέριο, αν και σπανιότερα, προβλήματα οφειλόμενα σε πλημμελή συντήρηση του συστήματος μπορούν να προκαλέσουν διαρροές και κίνδυνο πυρκαγιάς. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Καμπουρίδης, τα συστήματα υγραερίου διαθέτουν πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας, όπως βαλβίδες ασφαλείας στη δεξαμενή, ηλεκτροβαλβίδες και πολυβαλβίδες στον χώρο του κινητήρα και του πορτ-μπαγκάζ, καθιστώντας τα – εφόσον συντηρούνται σωστά – ασφαλή.

Διαρροή ρεύματος: Εκτός από τα μπουζί, διαρροή ρεύματος από οποιοδήποτε σημείο της ηλεκτρικής εγκατάστασης μπορεί να δημιουργήσει υπερθέρμανση και ανάφλεξη.

 

Η σημασία της προληπτικής συντήρησης και του πυροσβεστήρα

Ο κ. Καμπουρίδης τονίζει τη σημασία της τακτικής συντήρησης: «Έχω προλάβει τα χειρότερα με σέρβις σε όχημα που ήταν σε άσχημη κατάσταση λόγω οικονομικών του ιδιοκτήτη. Παρ’ ολίγον όμως, αν δεν πήγαινε για σέρβις θα μπορούσε να πάρει φωτιά στον δρόμο».

Για την πρόληψη, είναι ζωτικής σημασίας:

Τακτική συντήρηση: Να ακολουθείτε το πρόγραμμα συντήρησης του κατασκευαστή και να ελέγχετε τακτικά για τυχόν διαρροές, φθορές σε καλωδιώσεις ή περίεργες οσμές.

Εξειδικευμένο συνεργείο: Να εμπιστεύεστε μόνο εξειδικευμένους τεχνικούς για οποιαδήποτε εργασία, ειδικά σε ηλεκτρολογικά ή στο σύστημα υγραερίου.

Προσοχή στα εύφλεκτα: Αποφύγετε να αφήνετε εύφλεκτα υλικά στο αυτοκίνητο, ειδικά κάτω από τον ήλιο.

Τέλος, ο πυροσβεστήρας στο αυτοκίνητο κρίνεται αναγκαίος. Αν και δεν είναι πάντα υποχρεωτικός από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για όλα τα ΙΧ, η ύπαρξή του μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, επιτρέποντας την άμεση επέμβαση σε περίπτωση μικρής εστίας πυρκαγιάς, πριν αυτή επεκταθεί ανεξέλεγκτα.