Το γεγονός ότι η διαδικασία της ανακύκλωσης σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής δεν υφίσταται όπως θα έπρεπε, καταγγέλλουν στο Xalkidiki Politiki πολίτες  που γίνονται καθημερινά μάρτυρες διαφόρων καταστάσεων.

Όπως καταγγέλλουν, εν μέσω καλοκαιριού, λόγω μεγάλου όγκου σκουπιδιών πολλοί είναι οι εργάτες καθαριότητας δήμων που εκτός από το άδειασμα των πράσινων κάδων με τα σκουπίδια, αναγκάζονται να αδειάσουν μερικές φορές και τους μπλε κάδους με τα ανακυκλώσιμα υλικά στο ίδιο απορριμματοφόρο, αφού είναι γεμάτα από συμβατικά απορρίμματα, μιας και ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών ρίχνει ασύστολα και οργανικά απορρίμματα, ακόμη και κομμένα χόρτα και κλαδιά μέσα σε αυτούς που προορίζονται για την ανακύκλωση.

Δηλαδή όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να κάνουν ανακύκλωση, στην ουσία βλέπουν την καλή τους πρόθεση προς το περιβάλλον να πηγαίνει στον βρόντο, γιατί κάποιοι ασυνείδητοι φαίνεται ότι δεν έχουν αποκτήσει την παιδεία που θα έπρεπε εν έτη 2025!

Με την ανακύκλωση προστατεύουμε το περιβάλλον και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας και είναι δείγμα κοινωνικής και περιβαλλοντικής συνείδησης, πράξη ευθύνης για όλους. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν οι κάδοι ανακύκλωσης, οι μπλε κάδοι, τους οποίους οφείλουμε να γεμίζουμε με συσκευασίες από πλαστικό, αλουμίνιο και χαρτί και όχι να τους θεωρούμε σκουπιδοτενεκέδες. Οι συσκευασίες αυτές με την κατάλληλη επεξεργασία μετατρέπονται σε αξιοποιήσιμες πρώτες ύλες, από τις οποίες κατασκευάζονται χάρτινα, πλαστικά και μεταλλικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Οι μπλε κάδοι δεν είναι σκουπιδοτενεκέδες για να ξεφορτώνεται ο καθένας εκεί μέσα ότι του έρθει πρόχειρο. Η ανακύκλωση είναι κέρδος για όλους μας και έχει τεράστιο όφελος στο περιβάλλον.

Πως γίνεται να υπάρχει ακόμη κακή βούληση και παιδεία πάνω σε αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα;

«Η σωστή χρήση του μπλε κάδου απορριμμάτων για μερικούς κατοίκους αντιμετωπίζεται με αδιαφορία. Εάν δεν γνωρίζουν τη χρήση του μπλε κάδου μετά από τόσες δεκαετίες, μπορούν με ευκολία να μάθουν πως να ανακυκλώνουν. Εάν πάλι αδιαφορούν για το που πετούν τα σκουπίδια τους ή δεν πιστεύουν στα οφέλη της ανακύκλωσης, μπορούν μεν να μην ανακυκλώνουν, αλλά δεν χρειάζεται να γεμίζουν με σκουπίδια τον κάδο ανακυκλώσιμων», αναφέρει δυσαρεστημένος πολίτης στο Xalkidiki Politiki που βλέπει καθημερινά εικόνες με αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

«Μπλε και πράσινοι κάδοι έχουν γίνει ένα. Δεν ξεχωρίζουν τα απορρίμματα, δεν τους ενδιαφέρει. Και δεν υπάρχει έλεγχος, κάποιος να τους βάλει φρένο, ώστε να μάθουν ότι αυτό που κάνουν δεν είναι σωστό, ούτε για το περιβάλλον, αλλά ούτε και για τη δική μας προσπάθεια, η οποία στο τέλος πάει χαμένη», υπογραμμίζει μια άλλη πολίτης.

«Βλέπω με τα μάτια μου καθημερινά ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ να πετάει αμέτρητες χαρτοκούτες στον πράσινο κάδο, χωρίς κανένα ενδοιασμό και φιλότιμο. Από την άλλη όμως βλέπω ότι η σκουπιδιάρα με την ανακύκλωση περνάει αραιά και που και αρχίζω να αναρωτιέμαι τι ακριβώς συμβαίνει και αν τελικά έχουμε ή όχι ανακύκλωση», γνωστοποιεί μια κυρία με λύπη και παράλληλα λέει «Πολλοί μπλε κάδοι στο χωριό μου είτε έχουν σπασμένα καπάκια είτε παραμένουν μονίμως ανοιχτοί, με αποτέλεσμα τα ευάλωτα είδη να αχρηστεύονται».

Άραγε θα πάρει κανείς θέση για το θέμα ή η ανακύκλωση σε κρίσιμους καιρούς αποτελεί δευτερεύον ζήτημα;

Η ανακύκλωση οφείλει να είναι προτεραιότητα για δήμους, επιχειρήσεις, πολίτες κάθε ηλικίας. Οφείλει να είναι προτεραιότητα σε έναν από τους πιο τουριστικούς νομούς της Ελλάδας, όπως είναι η Χαλκιδική που δέχεται πληθώρα ξένων επισκεπτών, οι οποίοι δυσανασχετούν με την υφιστάμενη κατάσταση, μιας και στη χώρα τους η ανακύκλωση έχει μεγάλη αξία και βαρύτητα.

Δεν είναι μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας που νοιάζεται για τις συνθήκες διαβίωσης.

Η έλλειψη παιδείας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στον 21ο αιώνα θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει και όλοι ανεξαιρέτως να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση για τη Χαλκιδική που αγαπάμε. Ή μήπως όχι;