Φωτογραφία Αρχείου

Η έναρξη υποβολής αιτήσεων (από 1η Ιουλίου 2025, λήξη 10 Σεπτεμβρίου 2025) για τρία νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 προκάλεσε δυσαρέσκεια στην τουριστική κοινότητα. Ενώ το «Καθεστώς Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης» στοχεύει σε περιοχές με οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα (π.χ. παραμεθόριες, χαμηλού ΑΕΠ, πληθυσμιακής μείωσης, απολιγνιτοποίησης, φυσικών καταστροφών), στον τουρισμό οι ενισχύσεις περιορίζονται αυστηρά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τη Σαμοθράκη και συγκεκριμένα νησιά του Νοτίου Αιγαίου (Κάσος, Μεγίστη, Χάλκη, Σύμη, Νίσυρος, Ψέριμος, Τήλος, Λειψοί, Αγαθονήσι).

Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλες οι περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, των Ιονίων Νήσων και των Σποράδων αποκλείονται από τουριστικές ενισχύσεις, παρά τις ανάγκες και τις δυνατότητές τους, ειδικά στον ορεινό και εναλλακτικό τουρισμό.

Σοβαρές αντιδράσεις από την επιχειρηματική κοινότητα

Αυτός ο περιορισμός έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του τουριστικού τομέα από όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που θα μπορούσαν να επωφεληθούν, όπως η ηπειρωτική Ελλάδα, τα Ιόνια Νησιά και οι Σποράδες κ.α. Ο αποκλεισμός αυτός είναι ιδιαίτερα προβληματικός σε μια περίοδο όπου ο ορεινός και εναλλακτικός τουρισμός αναδεικνύονται ως σημαντικοί τομείς για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου των Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιου, ο οποίος σχολιάζει σχετικά με το θέμα: «Για μένα ο τουρισμός δεν είναι απλώς ένας δυνατός κλάδος — είναι ο κλάδος που στηρίζει χιλιάδες οικογένειες, μικρές τοπικές κοινωνίες και την εικόνα της χώρας μας στον κόσμο.

Κατανοώ την ανάγκη ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος να στηρίξει και άλλους τομείς, αλλά τα επίσημα στοιχεία δείχνουν καθαρά ότι, με πιο ορθολογική κατανομή, θα μπορούσε να στηριχθεί και ο τουρισμός. Καταθέσαμε έγκαιρα τις προτάσεις μας στη διαβούλευση, περιμέναμε ότι θα εισακουστούν.

Παραμένω σταθερά δίπλα στους ανθρώπους του τουρισμού, γιατί ξέρω πόσο σκληρά δουλεύουν και πόσα προσφέρουν κάθε χρόνο στη χώρα μας — γιατί κι εγώ, που ζω και εργάζομαι στον τουρισμό περισσότερα από 30 χρόνια, ξέρω τι σημαίνει αυτή η προσπάθεια».

Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ευρυτανίας εξέφρασε επίσης την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή της για τον πλήρη αποκλεισμό του τουριστικού τομέα της περιοχής από το καθεστώς ενισχύσεων. Σε επιστολή της προς τη βουλευτή Ευρυτανίας κ. Θ. Οικονόμου, τις τοπικές δημοτικές αρχές και την Περιφέρεια, η Ένωση χαρακτήρισε τον αποκλεισμό αυτό «κατάφωρη αδικία και σοβαρότατο πλήγμα», τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για αμέλεια» αλλά για «συνειδητή επιλογή αποκλεισμού». Η Ευρυτανία ζητά ισότιμη πρόσβαση σε αναπτυξιακές ευκαιρίες.

Η επιλογή του Υπουργείου Ανάπτυξης να περιορίσει τις ενισχύσεις μόνο σε συγκεκριμένα νησιά, αφήνοντας εκτός τις μειονεκτικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, προκαλεί αντιδράσεις στην επιχειρηματική κοινότητα και τους τοπικούς φορείς. Οι τελευταίοι επισημαίνουν ότι θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στην υποστήριξη νέων χειμερινών και εναλλακτικών τουριστικών προορισμών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος για το 2025 ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το ήμισυ αφορά φορολογικές απαλλαγές και το υπόλοιπο σε άλλες μορφές ενίσχυσης.