Περιβάλλον νέων αβεβαιοτήτων δημιουργεί η επιβολή των δασμών Τραμπ για δύο από τα πιο εμβληματικά αγροτικά προϊόντα της Χαλκιδικής που δεν είναι άλλα από την ελιά και το ελαιόλαδο.
Οι νέες συνθήκες, που διαμορφώνονται έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία στη μεταποίηση, στους εξαγωγείς, αλλά και στους αγρότες οι οποίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα.
Ο αγροτικός κόσμος της Χαλκιδικής ωστόσο, αναμένει την εξειδίκευση των μέτρων από την αμερικανική πλευρά, ευελπιστώντας ότι τα επιχειρήματα για την εξαίρεση από τους δασμούς θα εισακουστούν.
Για αβεβαιότητα και πλήγμα κάνει λόγο στο XalkidikiPolitiki ο μεταποιητής στην Ορμύλια Χαλκιδικής και μέλος του Δ.Σ. Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Στέλιος Χούτας: «Σε πολλά προϊόντα η αμερικανική αγορά είναι αναντικατάστατη. Δεν σας κρύβω ότι η επιβολή των δασμών έχει προκαλέσει αβεβαιότητα και ιδιαίτερη ανησυχία στον κλάδο. Η επιτραπέζια ελιά και το ελαιόλαδο είναι από τα πιο εμβληματικά προϊόντα και στη Χαλκιδική, πράγμα που σημαίνει σοβαρό χτύπημα για την εξαγωγική προοπτική του προϊόντος στην αμερικάνικη αγορά με δασμούς 20%».
Και συμπληρώνει: «Μεγάλες επιχειρήσεις τόσο στον νομό, όσο και στην ευρύτερη περιοχή, σε ποσοστό που αγγίζει έως και το 80%, απευθύνονται στην αγορά της Αμερικής. Όλο αυτό θα φέρει σοβαρές αναταράξεις, γιατί η Χαλκιδική ζει από την ελιά και το ελαιόλαδο».
Με τους δασμούς, όπως εξηγεί ο κ. Χούτας, θα επιβαρυνθεί το κόστος του προϊόντος αλλά και η τιμή στον καταναλωτή, ενώ «η ζητούμενη ποσότητα θα μειωθεί και θα υπάρξει μια πίεση στις τιμές του προϊόντος είτε αυτό βρίσκεται στα χέρια των μεταποιητών είτε των παραγωγών».
Πάντως, όπως επισημαίνει ο ίδιος, το βασικό επιχείρημα του Αμερικάνου προέδρου καταρρίπτεται εύκολα μιας και «το επιχείρημα του Τραμπ για στήριξη της εγχώριας αμερικάνικης παραγωγής δεν έχει έδαφος στην περίπτωση της επιτραπέζιας ελιάς, του ελαιολάδου και της φέτας καθώς αυτά δεν παράγονται στην Αμερική και επιβάλλοντας δασμούς, στην ουσία επιβαρύνεται ο Αμερικανός καταναλωτής με ένα επιπλέον κόστος. Μόνο στην Καλιφόρνια καλλιεργείται μια ποικιλία πράσινης ελιάς, και αυτή σε πολύ μικρό ποσοστό, χωρίς ιδιαίτερη απόδοση στην αμερικανική αγορά».
Σύμφωνα με τον ίδιο το το χρηματικό ποσό εξαγωγής είναι τεράστιο: «Η βρώσιμη ελιά που εξάγεται στη Χαλκιδική είναι δυο ειδών. Αυτή της πράσινης και αυτή των Καλαμών. Οι δυο αυτές ποικιλίες είναι σε αξία στην Αμερική περίπου στα 215 εκατομμύρια που με το 20% δασμών θα φέρει ένα σημαντικό πλήγμα, περισσότερο στη δυναμική που χτιζόταν τα τελευταία χρόνια».
Ο κ. Χούτας υπογραμμίζει πως μόνο και εφόσον τα μέτρα οριστικοποιηθούν τότε θα βρίσκονται στη κρίση να αντιληφθούν επαρκώς το πλήγμα που πρόκειται να φέρει η εξαγωγή επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον αθέμιτο ανταγωνισμό: «Θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, ακόμη γίνονται διαπραγματεύσεις. Η ανησυχία πάντως είναι έκδηλη. Να σημειώσουμε βέβαια ότι ανταγωνίστριες χώρες με μικρότερο δασμό θα μπουν στα ράφια που υπήρχαν τα ελληνικά προϊόντα και έτσι θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών στις ΗΠΑ και κατ’ επέκταση του κλάδου μας».
Από την άλλη, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), με αφορμή την επιβολή δασμών 20% που ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ στα ευρωπαϊκά προϊόντα κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για ανάγκη διπλωματικής παρέμβασης για την προστασία των ελληνικών εξαγωγών και τη βιωσιμότητα του κλάδου της:
Η ανακοίνωση της επιβολής Δασμών 20% των ΗΠΑ, από τον Πρόεδρο Τραμπ στα Ευρωπαϊκά προϊόντα, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και αβεβαιότητα στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς της χώρας μας, με τους παραγωγούς, τους μεταποιητές και τους εξαγωγείς να προσπαθούν να εκτιμήσουν τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης για το μέλλον τους.
Η επιτραπέζια ελιά έχει σχεδόν αποκλειστικά εξαγωγικό προσανατολισμό, είναι το πρώτο εξαγωγικό αγροτικό προϊόν της χώρας στις ΗΠΑ με εξαγωγές που αγγίζουν τα €214 εκατ. ετησίως, με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο, καθιστώντας την αμερικανική αγορά τον σημαντικότερο προορισμό του προϊόντος, με το 30% της αξίας των εξαγωγών του να προέρχεται από αυτήν τη χώρα.
Η αύξηση της τιμής του προϊόντος λόγω των δασμών και το συγκριτικό πλεονέκτημα ανταγωνιστριών, τρίτων, ελαιοπαραγωγικών χωρών (Αίγυπτος, Τουρκία, Μαρόκο, Λατ. Αμερική, κ.ά.) που τους επιβλήθηκαν δασμοί 10%, θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών στις ΗΠΑ και κατ’ επέκταση του κλάδου μας.
Η ανάγκη για διπλωματική παρέμβαση και υποστήριξη είναι επιτακτική για την προστασία των ελληνικών εξαγωγών και τη βιωσιμότητα του κλάδου. Είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της εξέλιξης και να αναζητηθούν λύσεις που θα επιτρέψουν στους Έλληνες παραγωγούς, μεταποιητές και εξαγωγείς να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αμερικανική αγορά.