Σε μία κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Σύλλογο Γυναικών Πορταριάς Χαλκιδικής και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Άγιος Αθανάσιος», εκφράζεται η έντονη δυσαρέσκεια και η αποφασιστικότητα των φορέων απέναντι στην κλιμακούμενη παραβατική συμπεριφορά ορισμένων, πιθανότατα, νεαρών στην περιοχή.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η κατάσταση έχει «ξεπεράσει κάθε όριο επιτρεπτό», οδηγώντας τους συλλόγους σε ανάλογες διαδικασίες αντιμετώπισης του φαινομένου. Το επίκεντρο των προβλημάτων εντοπίζεται στο άλσος του Αγίου Αθανασίου, όπου κάποιοι ή κάποιοι νεαροί, χωρίς σεβασμό προς τον χώρο, έχουν αρχίσει να δημιουργούν προβλήματα και στο κτίριο του πολιτιστικού συλλόγου.
Πιο συγκεκριμένα, σημειώνεται ένα πρόσφατο περιστατικό όπου οι δράστες έκλεισαν το ρολόι της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα την καταστροφή όλων των προϊόντων που βρίσκονταν στα ψυγεία. «Αυτά είναι χρήματα και σίγουρα όχι δουλεμένα από τους ίδιους», τονίζεται στην ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας το μέγεθος της ζημιάς και την έλλειψη σεβασμού προς την κοινή περιουσία και τον κόπο των άλλων.

Όπως περιγράφει στο Xalkidikipolitiki ο κ Παναγιώτης Μαντζανάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Άγιος Αθανάσιος, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια περιστατικά. Το Άλσος του Αγίου Αθανασίου, όπως λέει, έχει βανδαλιστεί πολλές φορές, από φωτιστικά με σπασμένες λάμπες, μέχρι και το αναψυκτήριο, την πόρτα του και τα τζάμια του. «Μετά την παραχώρηση του αναψυκτηρίου κάναμε αρκετά σοβαρή δουλειά ώστε να είναι ένας αξιοπρεπεής χώρος. Έχουμε μέσα στολές, φορεσιές, βιβλία, ψηγειοκαταψύκτες και άλλα απαραίτητα για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεών μας. Και όλα αυτά τα καταστρέφουν χωρίς λόγο», αναφέρει ο κ. Μαντζανάρης.

Οι σύλλογοι απευθύνουν προειδοποίηση προς τους γονείς, καλώντας τους να «μαζέψουν τα παιδιά τους», καθώς ξεκαθαρίζουν πως «δεν θα υπάρξει άλλη ανοχή». Η ανακοίνωση καταλήγει με μία σκληρή, πλην όμως σαφή, δήλωση προς τους υπαίτιους: «Τα ρολόια και τα καλώδια να τα καταστρέφουν στα σπίτια τους ο καθένας και να δείχνει εκεί την μαγκιά του».
Η κοινή αυτή τοποθέτηση των δύο συλλόγων αναδεικνύει την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας και την αποφασιστικότητά της να λάβει μέτρα για την προστασία του δημόσιου χώρου και της κοινής περιουσίας, θέτοντας ένα τέλος στην ασυδοσία και την παραβατικότητα.