Η Ελλάδα δεν έχει εκφράσει στην ΕΕ την πρόθεση της να καταφύγει στον εμβολιασμό για την αντιμετώπιση της πανώλης και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.
Αυτό ανέφερε στην έγγραφη απάντησή του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Francisco Reviriego Gordejo, σε σχετικό ερώτημα που κατέθεσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) Βάκης Τσιομπανίδης.
Σύμφωνα με την Επιτροπή και οι δύο ασθένειες ταξινομούνται ως ασθένειες της κατηγορίας Α, που κανονικά δεν εμφανίζονται στην ΕΕ και για τις οποίες πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα εκρίζωσης μόλις εντοπιστούν.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ακόμη ότι ο εμβολιασμός κατά αυτών των ασθενειών είναι δυνατός υπό ορισμένες προϋποθέσεις σύμφωνα με τον κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2023/3614 και συνήθως εφαρμόζεται σε περίπτωση εκτεταμένων επιδημιών όπου τα άλλα μέτρα δεν επαρκούν για τον έλεγχό τους.
Για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων τονίζεται από την Επιτροπή ότι γίνονται βάσει Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/690 και με βάση την πραγματική αξία των ζωών, ενώ επίσης ότι προβλέπονται αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές – που δεν έχει δώσει ακόμα η χώρα μας – αλλά και ότι προβλέπεται και αποζημίωση για τον καθαρισμό και την απολύμανση των στάβλων.
Η Ελλάδα όμως προτίμησε να χορηγήσει αποζημιώσεις με βάση την ΚΥΑ Τσιάρα με αποτέλεσμα να πάρουν χρήματα οι κτηνοτρόφοι μόνο για τις θανατώσεις των ζώων τους και ακόμη να περιμένουν τις ζωοτροφές. Ούτε λόγος βέβαια να πάρουν χρήματα οι κτηνοτρόφοι για τον καθαρισμό και την απολύμανση των στάβλων τους αλλά τα πλήρωσαν όλα από την τσέπη τους.
Αναλυτικότερα η στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα αλλά και κάθε άλλο κράτος μέλος που πλήττεται από τις προαναφερθείσες ασθένειες, περιλαμβάνει:
- Υποστήριξη από το Εργαστήριο Αναφοράς της ΕΕ (επιβεβαιωτικές δοκιμές περιπτώσεων δεικτών, εξειδικευμένες εργαστηριακές δοκιμές, για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του ιού και πιθανή αναγνώριση της προέλευσής του, τεχνική βοήθεια στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς κ.λπ.).
- Επισκέψεις εμπειρογνωμόνων EUVET (επιτόπια αποστολή για παροχή τεχνικών συμβουλών στις αρμόδιες αρχές σχετικά με τη διαχείριση της εστίας και τα μέτρα ελέγχου Αποστολή PPR στην Ελλάδα 24-25 Ιουλίου 2024).
- Οικονομική στήριξη της ΕΕ: Το κόστος των μέτρων ελέγχου (π.χ. αποζημίωση των αγροτών για το κόστος των ζώων που θανατώθηκαν/καταστράφηκαν, το κόστος των προϊόντων που καταστράφηκαν, το κόστος καθαρισμού και απολύμανσης κ.λπ.) υπόκεινται σε συγχρηματοδότηση της ΕΕ με μέγιστο ποσοστό 30% του συνολικού κόστους.
- Συντονισμός: συνεδριάσεις της επιτροπής PAFF (τακτικές, μηνιαίες και έκτακτες επίσης, όταν χρειάζεται), υιοθέτηση Εκτελεστικών Αποφάσεων, περιγραφή μέτρων κατά της κάθε ασθένειας σε επίπεδο ΕΕ (ενημερώνεται τακτικά).
- Τράπεζες εμβολίων της ΕΕ: Εάν χρειαστεί, αποστολή εμβολίων (έως 500.000 δόσεις για SGP και έως 250.000 δόσεις για PPR) σε οποιαδήποτε χώρα αποφασίσει να εφαρμόσει στρατηγικές εμβολιασμού (υποστήριξη για τα πρώτα στάδια μιας εκστρατείας εμβολιασμού PPR).
- Οικονομική στήριξη της ΕΕ για την επιτήρηση PPR και SGP, σε περιοχές υψηλού κινδύνου, μέσω των προγραμμάτων Διασυνοριακών Ασθενειών των Ζώων (TADs) (Ελλάδα και Βουλγαρία) και του προγράμματος Συντονισμένης Επιδημιολογικής Επιτήρησης Διασυνοριακής Περιοχής Υψηλού Κινδύνου.