Πέντε χρόνια από την κατάθεση μελέτης από τον Δήμο Νέας Προποντίδας, τρία χρόνια από την ένταξη του έργου σε χρηματοδότηση και δύο χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, και παρόλα αυτά, το γήπεδο ρίψεων της Ν. Ηράκλειας Χαλκιδικής δεν είναι ούτε στο ήμισυ έτοιμο προς χρήση.
Οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις για το έργο εξασφαλίστηκαν από τον δήμο Ν. Προποντίδας. Στη συνέχεια, από το 2019 ακόμη, η δημοτική αρχή υπέβαλε τη μελέτη του έργου στο Υπουργείο Πολιτισμού, περικειμένου αυτό να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Τον Οκτώβριο του 2022, υπεγράφη η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου το οποίο σύμφωνα με τη δέσμευση του τότε υπουργού Αθλητισμού, χρηματοδοτείται από τις Δημόσιες Επενδύσεις.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ν. Προποντίδας, Μανώλη Καρρά, η καθυστέρηση στην πρόοδο υλοποίησης εργασιών του έργου οφείλεται στη μεγάλη καθυστέρηση αποπληρωμής των λογαριασμών. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την πληρωμή του 1ου λογαριασμού του έργου καθυστέρησε εννιά μήνες περίπου, ενώ εκκρεμεί ακόμη η χρηματοδότηση του 2ου λογαριασμού του έργου ποσού 64.264,25€.
«Οφείλω να διευκρινίσω ότι για να μπορέσει να δοθεί σε χρήση το γήπεδο, απαιτούνται πρόσθετες εργασίες. Αναφέρω ενδεικτικά: εργασίες ηλεκτροφωτισμού, αθλητικός εξοπλισμός και επισκευή των αποδυτηρίων, για τις οποίες δεν υπάρχει ακόμη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού», τονίζει ο δήμαρχος.
Να γίνει ένα γήπεδο με προδιαγραφές αγώνων
Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο έργο, θα μπορούσαν, από πλευράς πολιτείας, να αποδοθούν στη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Ωστόσο, αυτό δεν θα έπρεπε να είναι πρόβλημα για την τοπική κοινωνία, ούτε να λειτουργεί σε βάρος των αθλητών που κατάγονται από τη Νέα Καλλικράτεια και διαπρέπουν στον στίβο.
Αφορμή για την κατασκευή του γηπέδου ρίψεων στη Ν. Ηράκλεια είναι οι υψηλές επιδόσεις αθλητών του Αθλητικού Συλλόγου «Κένταυρος Ν. Καλλικράτειας». Δεκάδες νέοι αθλητές με μπροστάρη τον προπονητή τους Γιώργο Μποτσκαρίωφ προπονούνται καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε χώρους ακατάλληλους και απομακρυσμένους. Τα χρήματα και ο κόπος που σπαταλούνται σε μετακινήσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να αξιοποιηθούν για τον εξοπλισμό ή τη συμμετοχή των παιδιών σε αγώνες, όπως έχουν πει πολλές φορές οι γονείς των παιδιών.
Ο Γιώργος Μποτσκαρίωφ, μοιράζεται μαζί μας το όραμά του για ένα γήπεδο με προδιαγραφές αγώνων και διεθνών αθλητικών συναντήσεων. «Πρέπει να γίνουν εγκαταστάσεις που θα φέρουν αγώνες στην περιοχή. Να έρθει κόσμος και να γνωρίσουν τη Ν. Καλλικράτεια, να διαφημίσουμε τον τόπο», τονίζει.
Αυτή τη στιγμή στο γήπεδο έχουν γίνει κάποιες πρόδρομες εργασίες όπως η περίφραξη και το σκάψιμο για την αντικατάσταση του χώματος. Σύμφωνα με τον προπονητή του Κένταυρου απαιτούνται ακόμη πολλές εργασίες όπως οι δυο κλωβοί για τη σφύρα, ο διάδρομος ακοντίου, δύο βαλβίδες ρίψεων για σφαιροβολία και χλοοτάπητας. «Ελπίζουμε να είναι σωστός ο σχεδιασμός και να είναι ένα σωστό γήπεδο. Από την παραμικρή λεπτομέρεια», σημειώνει ο κ. Μποτσκαρίωφ, αναφέροντας το παράδειγμα του χλοοτάπητα που είναι αναγκαίος στις ρίψεις ακοντίου, καθώς πρόκειται για πολύ ακριβό εξοπλισμό.
Οι επιτυχίες του Κένταυρου πάντως συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Εκτός από την Ελίνα Τζένγκο που στα 22 της φέτος θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς αγώνες, ήδη τέσσερις αθλητές συμμετείχαν στους πανευρωπαϊκούς ανδρών-γυναικών της Ρώμης, όπου αγωνίζεται πάντα η αφρόκρεμα του αθλητισμού από την Ευρώπη. Μέχρι σήμερα επίσης, 15 νέα παιδιά σημείωσαν πανελλήνια ρεκόρ και 8 αθλητές της Ν. Καλλικράτειας συμμετέχουν στην Εθνική μας ομάδα. «Φανταστείτε τι επιδόσεις θα μπορούσαμε να έχουμε αν υπήρχε ένα γήπεδο για τις προπονήσεις των αθλητών μας», καταλήγει με νόημα ο κ. Μποτσκαρίωφ.
Σουζάνα Καζάκα για Μακεδονία της Κυριακής