Το βραβείο “Young Computer Architect 2025” της IEEE απονεμήθηκε σε έναν από τους πιο υποσχόμενους νέους επιστήμονες παγκοσμίως – έναν Έλληνα.

Ο Δημήτριος Σκαρλάτος, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, τιμήθηκε με το διεθνώς αναγνωρισμένο βραβείο Young Computer Architect Award 2025 της IEEE, για την εξαιρετική του συνεισφορά στον τομέα της Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ετήσιες διακρίσεις παγκοσμίως στον χώρο της Πληροφορικής και απονέμεται σε νέους –από πλευράς επιστημονικής ηλικίας– ερευνητές, οι οποίοι έχουν αποκτήσει το διδακτορικό τους εντός των τελευταίων έξι ετών.

Το βραβείο απονεμήθηκε από την Technical Committee on Computer Architecture (TCCA) της IEEE Computer Society, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συμποσίου Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών (ISCA 2025), που φέτος πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Το ISCA αποτελεί το κορυφαίο παγκόσμιο συνέδριο στον τομέα της Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών.

Η συνεισφορά του Δημήτριου Σκαρλάτου στην έρευνα

Η φετινή απονομή τιμά τον Δημήτριο Σκαρλάτο για τις πρωτοποριακές του συνεισφορές στη διαχείριση εικονικής μνήμης και στην ασφάλεια συστημάτων — κρίσιμους τομείς για τις υποδομές των σύγχρονων data centers και για τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Η ερευνητική του εργασία στο Carnegie Mellon University, ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως στον τομέα της Πληροφορικής, εστιάζει στον ριζικό επανασχεδιασμό των υποδομών των data centers. Με άξονες τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης μνήμης, την υπολογιστική και ενεργειακή αποδοτικότητα, καθώς και τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας, η συνεισφορά του κ. Σκαρλάτου αντανακλάται ήδη σε πρακτικό επίπεδο: τεχνολογίες που ανέπτυξε έχουν ενσωματωθεί στον πυρήνα του Linux, στο Android και χρησιμοποιούνται σε data centers της Meta.

Ακαδημαϊκή πορεία με διεθνή αναγνώριση

Ο Δημήτριος Σκαρλάτος κατάγεται από τη Μυτιλήνη και είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ακολούθησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο University of Illinois at Urbana–Champaign, όπου ολοκλήρωσε τη διατριβή του το 2020.

Η ακαδημαϊκή του πορεία συνοδεύεται από πλήθος διεθνών διακρίσεων, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν τα:

  • NSF CAREER Award

  • Intel Outstanding Researcher Award

  • Linux Foundation Faculty Award

  • Intel Rising Star Faculty Award

Επιπλέον, έχει λάβει διαδοχικές χρηματοδοτήσεις και βραβεία από Amazon, AMD, Intel, Oracle και Meta, ενώ η έρευνά του έχει αναγνωριστεί σε κορυφαία συνέδρια στον τομέα της Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και των Λειτουργικών Συστημάτων.

Η ελληνική παρουσία στην αιχμή της επιστήμης

Η Αρχιτεκτονική Υπολογιστών είναι ο τομέας της Επιστήμης και Μηχανικής Υπολογιστών που ασχολείται με τη σχεδίαση και την εσωτερική οργάνωση υπολογιστικών συστημάτων. Σε έναν κόσμο που μετασχηματίζεται ραγδαία από την Τεχνητή Νοημοσύνη και την ανάγκη για αποδοτική υπολογιστική ισχύ, οι ερευνητές του χώρου διαμορφώνουν το τεχνολογικό μέλλον.

Η νέα διάκριση του Δημήτριου Σκαρλάτου ενισχύει τον ρόλο των Ελλήνων επιστημόνων στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας και επιβεβαιώνει τη δυναμική παρουσία της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας σε τομείς υψηλής τεχνολογίας.