Την ανάγκη άμεσης και ριζικής αλλαγής στο μοντέλο διαχείρισης των υδάτων στη χώρα υπογράμμισε η κυβέρνηση, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφορμή στάθηκε η αυξανόμενη πίεση στο υδατικό ισοζύγιο της χώρας, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης και των έντονων φαινομένων λειψυδρίας που καταγράφονται πλέον με ανησυχητική συχνότητα.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στη 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας, με τα φράγματα να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τα αποθέματα νερού στην Αττική να έχουν μειωθεί άνω του 50% σε σχέση με το 2022.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και πόρο ζωτικής σημασίας, και μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται, ενώ υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση του υδατικού σχεδιασμού είναι επείγουσα και κρίσιμη τόσο για το παρόν όσο και για τις επόμενες δεκαετίες.

Οι 5 βασικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου για τα Ύδατα:

  1. Το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  2. Βιώσιμες και σύγχρονες εταιρείες ύδρευσης και άρδευσης, με στόχο την παροχή υπηρεσιών σε αποδεκτό κόστος για όλες τις χρήσεις (οικιακή, γεωργική, βιομηχανική).

  3. Ολιστικός σχεδιασμός και ενιαία διαχείριση έργων, τόσο μικρής όσο και μεγάλης κλίμακας, ώστε να αποφεύγεται ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων και πόρων.

  4. Άμεσες παρεμβάσεις στους επόμενους έξι μήνες, συνοδευόμενες από εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την υπεύθυνη χρήση του νερού.

  5. Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και εναλλακτικών λύσεων, όπως η αφαλάτωση, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση υδάτινων πόρων.

Στο επίκεντρο του νέου μοντέλου θα βρίσκεται ένα λειτουργικό, ενιαίο σύστημα διαχείρισης, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας, την προσέλκυση επενδύσεων και την προστασία των υδατικών πόρων σε εθνική κλίμακα.

Πάνω από 1.200 έργα σε εξέλιξη

Ο σχεδιασμός του Εθνικού Σχεδίου ενσωματώνει και έργα που ήδη βρίσκονται σε φάση υλοποίησης ή μελέτης. Επί του παρόντος, είναι σε εξέλιξη περισσότερα από 1.200 έργα διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων, εκ των οποίων τα 1.090 αφορούν την ύδρευση και τα 237 την άρδευση. Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν ήδη ολοκληρωθεί 278 έργα.

Ωστόσο, όπως σημειώθηκε, απαιτούνται ακόμη περισσότερες επενδύσεις, καλύτερος συντονισμός και μια πιο συστηματική, κεντρικά οργανωμένη προσέγγιση, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια και η ποιότητα του νερού τόσο για το παρόν όσο και για τις επόμενες γενιές.