Τις πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με περιστατικό αιμορραγίας περιγράφει το ΕΚΑΒ – Τομέας Κασσανδρείας, μέσω σχετικής ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Διαβάστε αναλυτικά:
Ένας από τους συνηθέστερους τραυματισμούς που μπορεί να συμβούν οπουδήποτε στην καθημερινότητά μας είναι ένα τραύμα από τέμνον όργανο (κοφτερό γυαλί, ξυράφι, μαχαίρι) ή νύσσον όργανο (καρφί, καρφίτσα, κατσαβίδι).
Αν τραυματίσουμε μία φλέβα, τότε έχουμε τη λεγόμενη φλεβική αιμορραγία ενώ αντίστοιχα αν τραυματίσουμε μία αρτηρία τότε έχουμε τη λεγόμενη αρτηριακή αιμορραγία.
Και στις 2 περιπτώσεις αν η αντιμετώπιση δεν είναι άμεση μπορεί δυνητικά να οδηγήσουν σε μηραίο αποτέλεσμα(θάνατος) καθώς το αίμα εξέρχεται από το τραύμα και έτσι δεν υπάρχει ο απαραίτητος όγκος αίματος που απαίτεί η καρδιά ως αντλία προκειμένου να αιματώνονται τα ζωτικά όργανα του σώματος.
Στη φλεβική αιμορραγία το αίμα εξέρχεται με συνεχόμενη συνήθως ροή και είναι σκουρόχρωμο.
Στην αρτηριακή αιμορραγία το αίμα είναι έντονο κόκκινο και εξέρχεται από το τραύμα σαν πήδακας, με παλμό που συνήθως ακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό.
Η αντιμετώπιση και στις 2 περιπτώσεις πρέπει να είναι ΑΜΕΣΗ !
Σκοπός μας είναι η διατήρηση της ζωής του τραυματία και σε δεύτερο βαθμό η διατήρηση της ζωής του πάσχοντός μέλους!
Όταν βρεθούμε ως απλοί πολίτες μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση μπορούμε να κάνουμε πολλά και σημαντικά πράγματα που όχι μόνο βοηθούν, αλλά μπορεί να αποτρέψουν τον ίδιο το θάνατο :
Έτσι λοιπόν
Πλησιάζουμε με ψυχραιμία και αφού βεβαιωθούμε ότι δεν συντρέχει λόγος για την ασφάλεια μας :

Εφαρμόζουμε άμεση πίεση στο τραύμα που αιμορραγεί με τα χέρια μας και με ότι μπορεί να βρούμε εκείνη τη στιγμή κοντά μας (κομμάτια υφάσματος, γάζες, πετσέτα κλπ)

Άμεση κλήση για εξειδικευμένη βοήθεια (ΕΚΑΒ – 166/112).

Κάνουμε πιεστική περίδεση του τραύματος και σφίγγουμε δυνατά ώστε με αυτόν τον τρόπο αν όχι να σταματήσουμε εντελώς την αιμορραγία, να την περιορίσουμε σημαντικά.

Ειδικότερα σε περιπτώσεις των άκρων όπου μπορεί να υπάρχει μεγάλη αρτηριακή αιμορραγία μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσουμε τη λεγόμενη “ίσχαιμη περίδεση”. Επι της ουσίας η ίσχαιμη περίδεση είναι μία τεχνική που πραγματοποιείται μερικά εκατοστά πάνω από το τραύμα και αφορά μία περίδεση η οποία γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να εφαρμοστεί στο πάχον μέλος ασφικτική πίεση σε τέτοιο βαθμό ώστε το θύμα να αρχίσει να πονά. Ωστόσο εφαρμόζοντας αυτή την τεχνική, το αίμα σταματά να ρέει από το τραύμα με αποτέλεσμα τη διατήρηση της ζωής του τραυματία.

Παραμένουμε κοντά στον τραυματία και χωρίς να αφαιρούμε ποτέ ότι τοποθετήσαμε επάνω στη τραύμα, επανεκτιμούμε μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ ώστε αν χρειαστεί τοποθετούμε στο τραύμα επιπλέον γάζες ή κομμάτια υφάσματος ασκώντας εκ νέου πίεση.

Δεν αποκαλύπτουμε ποτέ το τραύμα από τη στιγμή που εφαρμόσαμε επάνω του το οτιδήποτε καθώς μπορεί να πυροδοτήσουμε εκ νέου την αιμορραγία.

Αν βρεθούμε σε μπροστά σε μία δυσάρεστη κατάσταση όπως είναι ο τραυματισμός ανθρώπου πχ από μαχαίρι και διαπιστώσουμε ότι το μαχαίρι παραμένει μέσα στο σώμα του τραυματία, τότε σε καμία περίπτωση ΔΕΝ το αφαιρούμε μέσα από το σώμα του θύματος. Σε αντίθετη περίπτωση αφαιρόντας το δηλαδή θα μπορούσε να προκληθεί μία ενδεχόμενη μεγάλη ακόμη και εσωτερική αιμορραγία οδηγόντας με μαθηματική ακρίβεια σε βέβαιο και γρήγορο θάνατο! Καθησυχάζουμε το θύμα όσο περιμένουμε το ΕΚΑΒ και ακούμε τις οδηγίες του τηλεφωνικού κέντρου!