Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
Σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:57, σε απόσταση 231 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 25 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Στις 8:21 σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ , σε απόσταση 230 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 27 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Λίγο νωρίτερα, (στις 7:51) σημειώθηκε μεγαλύτερη σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε απόσταση 231 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας, με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 27 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Τα ξημερώματα της Τετάρτης και μέσα μια μόλις ώρα σημειώθηκαν περισσότεροι από 10 σεισμοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με τον ισχυρότερο να αγγίζει τα 4,5 Ρίχτερ, ενώ αργά το βράδυ της Τετάρτης, σημειώθηκε ο ισχυρότερος μέχρι στιγμής σεισμός των ημερών μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, καταγράφηκαν έξι σεισμικές δονήσεις (4,4, 4,3, 4,2, 4,4, 4,5 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) μεταξύ 04:00 και 05:30 στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
Οι σεισμογράφοι κατέγραψαν σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και στον θαλάσσιο χώρο δυτικά-νοτιοδυτικά της Ανάφης.
Νωρίτερα, τρεις σεισμικές δονήσεις, δυο μεγέθους 4,1 και μια 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκαν στη 01:16, στις 00:59 και στις 00:57, κατά τα δεδομένα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 05:33 ανοιχτά της Αστυπάλαιας, με επίκεντρο 26χλμ νοτιοδυτικά.
Γκανάς: Δεν έχει αλλάξει η εκτίμηση για σμηνοσειρά αλλά σε ύφεση δεν είναι με τίποτα το φαινόμενο
“Οι χθεσινοί σεισμοί και οι σημερινοί, το βράδυ που μας πέρασε, δηλαδή όλη αυτή η σεισμικότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της ακολουθίας της σμηνοσειράς. Δεν έχει αλλάξει η εκτίμησή μας ότι το καλό σενάριο, αυτό δηλαδή της σμηνοσειράς, το οποίο όμως είναι και το πιο αργό στο χρόνο, εξακολουθεί και παραμένει ως κυρίαρχο”, τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς.
“Σε ύφεση δεν είναι με τίποτα αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Υπάρχει μια εξέλιξη της ακολουθίας. Είμαστε προς τη σταθεροποίηση. Δηλαδή η κλιμάκωση η οποία υπήρχε βλέπουμε ότι αρχίζει και μειώνεται. Αυτή η ένταση, αρχίζει και μειώνεται, δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα. Είμαστε ένα βήμα πριν τη σταθεροποίηση”, ανέφερε.
Σε ερώτηση τι θα θεωρήσει σταθεροποίηση, ο κ. Γκανάς απάντησε “εάν σταματήσουν οι σεισμοί του μεγέθους 5 και οι σεισμοί αυτοί αρχίζουν και γίνονται 4, 3,5 και ούτω καθεξής”.
Καραστάθης: Το 5,2 δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μετά τον μεγαλύτερο μέχρι στιγμής σεισμό των 5,2 Ρίχτερ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ “το 5,2 δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις. Ένα σμήνος σεισμών έχει ένα εύρος μεγεθών, δεν είναι απαραίτητο ότι θα υπάρξει ένα μέγεθος 5 και μετά δεν πάμε πάνω από εκεί”.
Σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη “για να πας στην αποκλιμάκωση πρέπει να πας σε μια σταθερότητα”.
Στο πλαίσιο αυτό παρατήρησε ότι “από την 1η Φεβρουαρίου έχουμε καταγράψει 108 σεισμούς πάνω από το 4 όταν όλο το το 2023 ήταν μόνο 64 και το 2024 ήταν 90”.
Αναφερόμενος στα επίκεντρα των σεισμών των τελευταίων ωρών, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού εξήγησε ότι “είναι στην ίδια περιοχή, είναι στην καλύτερη ζώνη που θα μπορούσε να είναι καθώς βρίσκεται σε καλή απόσταση από τα νησιά. Από εκεί και πέρα οι επιπτώσεις έχουν να κάνουν και με τις κατοικίες, τα μεγέθη κτλ.”.
Ερωτηθείς, για τα διάφορα σενάρια σχετικά με τους σεισμούς στη Σαντορίνη, ο κ. Καραστάθης τόνισε πως “εμείς εξετάζουμε όλα τα σενάρια αλλά δεν έχουν όλα τις ίδιες πιθανότητες. Δεν μπορούμε για μια σπάνια πιθανότητα να ξεσηκώνουμε τον κόσμο”.
ΕΚΠΑ: Ο μεγάλος σεισμός δεν έχει γίνει ακόμα
Νέα ενδιαφέροντα στοιχεία για τους σεισμούς στην Σαντορίνη ανέφερε σε έκτακτη ανακοίνωση, η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.
Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, από τις 2 Φεβρουαρίου έως και τις πρώτες ώρες της 5ης Φεβρουαρίου 2025, η σεισμικότητα στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού εντάθηκε ακόμη περισσότερο.
Αν και πιθανώς να πρόκειται για σμήνος που εμπεριέχει σεισμούς μεγάλων μεγεθών, συγκριτικά με άλλα πρόσφατα σεισμικά σμήνη στον Ελλαδικό χώρο, ένα ενδεχόμενο είναι να συνεχιστεί η δράση του αλλά με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών, αλλά να διαρκέσει πολλούς μήνες, όπως στην περίπτωση του σεισμικού σμήνους της Θήβας.
Ωστόσο, ένα δεύτερο ενδεχόμενο είναι το σμήνος αυτό να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια η δραστηριότητα να πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας.
capital.gr