Τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ 13% εξειδικεύει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η δομή του φόρου, αναπροσαρμόζεται, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Τόνισε πως «μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές προσδιορισμού του βασικού φόρου».

ΕΝΦΙΑ: Σε έως 10 δόσεις η πληρωμή

Ο ίδιος τόνισε πως υπερκαλύπτεται η προεκλογική δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ. Τόνισε πως σε σχέση με το 2018 έχει μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες. Από το 2022 ο φόρος ακίνητης περιουσίας, μειώνεται επιπλέον κατά 13% σε σχέση με το 2021. «Ο φόρος μειώνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Οκτώ στους 10 θα δουν από φέτος και μόνιμα ακόμη μεγαλύτερη μείωση του φόρου».

Ο ίδιος τόνισε πως μειώνονται ακόμα περισσότερο οι συντελεστές των οικοπέδων. Επιπρόσθετα, επεσήμανε πως η βεβαίωση επί του βασικού φόρου οικοπέδων μειώνεται κατά 50%. Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως ο νέος μειωμένος ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε περισσότερες δόσεις. Συγκεκριμένα οι πληρωμές, ανέφερε ότι θα πληρώνεται σε έως 10 δόσεις.

Αναλυτικά η τοποθέτηση Σταϊκούρα:

«Το Οικονομικό Επιτελείο της, την προτεραιότητα αυτή, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σταθερά την εξειδικεύει και την υλοποιεί.

Σήμερα, κάνει ακόμη ένα αποφασιστικό βήμα, σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ.

Τον μειώνει σημαντικά!

Τον μειώνει σε τέτοιο βαθμό που υπερκαλύπτει την προεκλογική δέσμευση για συνολική μείωση 30%.

Σημειώνω ότι η μείωση γίνεται στο πλαίσιο μιας συνολικής μεταρρύθμισης στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

Μεταρρύθμιση με την οποία αλλάζει δραστικά η δομή του φόρου, καθώς:

  • αναπροσαρμόζονται αντικειμενικές αξίες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους ήταν αυξητικές,
  • εντάσσονται νέες περιοχές,
  • επεκτείνονται ζώνες αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων,
  • μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές προσδιορισμού του βασικού φόρου και
  • ενσωματώνεται στον βασικό φόρο ο συμπληρωματικός φόρος.

Πηγή: ethnos.gr