εικόνα αρχείου

Τροχαία ατυχήματα με νεκρούς και βαριά τραυματίες απασχόλησαν  την επικαιρότητα μόνο σε διάστημα μιας εβδομάδας στις αρχές Μαρτίου. 

Την 1η Μαρτίου, λόγω εκτροπής οχήματος από την πορεία του, στις 2:00 τα ξημερώματα στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στους Αγίους Αναργύρους, είχαμε έναν νεκρό και έναν τραυματία.

Στις 3 Μαρτίου, Καθαρά Δευτέρα, τροχαίο με τέσσερις τραυματίες σημειώθηκε στην περιοχή Τριλόφου στη Θεσσαλονίκη, όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες τρία οχήματα συγκρούστηκαν μεταξύ τους.

Την ίδια μέρα, στη συμβολή της Λ. Κατεχάκη-Αλίμου με την οδό Πίνδου, στο Γουδί, ενα ηλικιωμένο ζευγάρι και ο γιος τους, κατέληξαν, μετά τη  σύγκρουση του οχήματος με προπορευόμενο ταξί.

Στις 5 Μαρτίου, στη Λεωφόρο Ποσειδώνος στη Γλυφάδα, δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν, ενώ είχαν αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα το ένα να προσκρούσει με σφοδρότητα σε στάση λεωφορείου.

Την ίδια μέρα, 64χρονος οδηγός ταξί έχασε τον έλεγχο του οχήματός του με αποτέλεσμα το τελευταίο να προσκρούσει σε κολόνα στην οδό Πειραιώς. Από τη σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους τόσο ο οδηγός του ταξί όσο και η επιβάτιδα, ηλικίας 61 ετών.

Σήμερα, Παρασκευή, τα ξημερώματα τρεις νεαροί ηλικίας 21 και 24 ετών έχασαν τη ζωή τους στην εθνικό οδό Σπάρτης – Μυστράόταν το Ι.Χ. στο οποίο επέβαιναν εξετράπη από την πορεία του, πριν προσκρούσει σε δέντρο και ανατραπεί.

Πρόσφατα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα στοιχεία για τα «Οδικά Τροχαία Ατυχήματα» τον Δεκέμβριο του 2024. Σύμφωνα με αυτά, τον τελευταίο μήνα του 2024 είχαμε 49 νεκρούς από τροχαίες συγκρούσεις. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, πέρσι ο αριθμός των νεκρών από τροχαίες συγκρούσεις στη χώρα μας έφτασε τους 665.

Σχολιάζοντας αυτό το θλιβερό νούμερο ο Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα αναφέρει σε ανακοίνωση του για το θέμα: «Ο αριθμός των 665 νεκρών σε έναν χρόνο αποτελεί ρεκόρ πενταετίας δεδομένου ότι είχαμε 524 νεκρούς το 2020, 624 το 2021, 654 το 2022 και 637 το 2023».

«Η εικόνα παραμένει δραματική»

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουίζος, εκπαιδευτής οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς και υπεύθυνος του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, κάνει λόγο για ένα φαινόμενο το οποίο διαχρονικά ταλαιπωρεί τη χώρα.

Οπως σημειώνει, «την τελευταία δεκαετία υπήρξε μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες για μια σειρά από λόγους: βελτίωση του εθνικού οδικού δικτύου, αναβάθμιση της τεχνολογίας των αυτοκινήτων, πιο συστηματική χρήση της ζώνης. Επίσης ένα καλό της αυξημένης κίνησης στους δρόμους είναι ότι μειώνεται η μέση ταχύτητα των οχημάτων».

Παρ’ όλα αυτά, η εικόνα παραμένει δραματική σύμφωνα με τον κ. Μαρκουίζο, ο οποίος χαρακτηρίζει το πρόβλημα σύνθετο και πολυπαραγαντικό.

Υπογραμμίζει πως το μείζον θέμα είναι η επιπόλαια και επικίνδυνη οδηγική κουλτούρα μεγάλου ποσοστού Ελλήνων οδηγών. «Πεζοί παρασύρονται, μοτοσικλετιστές και οδηγοί αυτοκινήτων χάνουν τον έλεγχο. Και ενώ οι ταχύτητες μέσα στην πόλη γενικώς μειώνονται, το μεγαλύτερο ποσοστό των ατυχημάτων συντελείται εντός αστικού ιστού, με ταχύτητες κάτω από 40 – 50 χιλιόμετρα την ώρα και σε μια ακτίνα της τάξης των 20 χιλιομέτρων από τα σπίτια μας. Οι οδηγοί δυστυχώς κινούνται ολοένα και πιο επιθετικά.

»Οι Ελληνες οδηγοί δεν αντιλαμβάνονται τη επικινδυνότητα, τη δυσκολία και την πολυπλοκότητα του να οδηγείς ένα όχημα, συχνά σε δρόμο επικίνδυνο. Η συντριπτική πλειονότητα των οδηγών θεωρούν ότι κάνουν κάτι πάρα πολύ απλό και εύκολο. Κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί το επόμενο δευτερόλεπτο να εμπλακεί σε ένα τροχαίο ως θύτης ή θύμα. Θεωρούμε πως είμαστε αλώβητοι. Οι πιθανότητες να εμπλακούμε κάποια στιγμή σε ένα ατύχημα, μικρό ή μεγάλο, είναι για όλους μας σημαντικές».

«Και οι τρεις νεκροί στο δυστύχημα στην Κατεχάκη όπως και στο δυστύχημα με τους επιβάτες του ταξί δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας. Οι Ελληνες συνεχίζουν να θεωρούν πως οι επιβάτες που κάθονται στις πίσω θέσεις δεν χρειάζεται να φοράνε ζώνη ασφαλείας. Αρκετοί βάζουν τη ζώνη μέσα στην πόρπη, περνώντας την πίσω από την πλάτη τους, για να μην τους ενοχλεί ο προειδοποιητικός ήχος. Νομίζουν ότι κοροϊδεύουν το σύστημα, ενώ στην πραγματικότητα κοροϊδεύουν τον εαυτό τους. Οσον αφορά τους επιβάτες που κάθονται στα πίσω καθίσματα εκτιμούμε πως το ποσοστό που φοράει ζώνη δεν ξεπερνάει το 10%. Δυστυχώς, σε περίπτωση σύγκρουσης, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να τραυματίσουν θανάσιμα τον οδηγό και τον συνοδηγό».

Ο κ. Μαρκουίζος αναφέρει άλλους δύο καθοριστικούς παράγοντες στην αύξηση των τροχαίων. Τη χρήση κινητού τηλεφώνου και infotainment κατά τη διάρκεια οδήγησης αλλά και τη συχνή παραβίαση ερυθρού σηματοδότη. «Με βάση τα δεδομένα από την κάμερα καταγραφής παραβιάσεων στη λεωφόρο Ποσειδώνος, κατά μέσο όρο, έχουμε 160 παραβιάσεις ερυθρού σηματοδότη, την ημέρα. Ολα αυτά σε ένα φανάρι. Φανταστείτε τι γίνεται στα υπόλοιπα 2.500 φανάρια της Αττικής» τονίζει ο κ. Μαρκουίζος.

Και καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Η συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών είναι επιθετική και επικίνδυνη για τους ίδιους και τους ανυποψίαστους συμπολίτες τους».

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Ατυχήματα, «δυστυχώς στη χώρα μας, έπειτα από δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηρους, το τροχαίο συμβάν εξακολουθεί να θεωρείται “ατομικό γεγονός”. Δεν παράγει κοινωνικές αντιστάσεις».

 

kathimerini.gr