Σε κατάσταση συναγερμού τίθεται η χώρα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ανακοινώνει επείγον επιχειρησιακό σχέδιο. Η εξάπλωση της νόσου κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την καθολική κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων.

Το υπουργείο καλεί σε απόλυτη συνεργασία και συμμόρφωση όλους τους φορείς, ώστε να περιοριστεί και τελικά να εξαλειφθεί η επιζωοτία. Τα επτά άμεσα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή περιλαμβάνουν:

Πρώτον, σε συνεργασία με τους αρμόδιους περιφερειάρχες, κηρύσσονται σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία), Στερεάς Ελλάδας (Φωκίδα), Θεσσαλίας (Μαγνησία, Λάρισα, Τρίκαλα), Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα), Κεντρικής Μακεδονίας (Σέρρες, Χαλκιδική) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ξάνθη, Ροδόπη, Βόρειος Έβρος και Σαμοθράκη).

Δεύτερον, ενισχύονται οι έλεγχοι για την απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης. Η Ελληνική Αστυνομία θα ελέγχει τα οχήματα μεταφοράς ζώων, ενώ με τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας και τη χρήση drones θα παρακολουθείται η παράνομη βόσκηση. Για τον σκοπό αυτό υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Κώστα Τσιάρα με τους αρμόδιους υπουργούς Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Τρίτον, κινητοποιούνται όλοι οι κτηνίατροι που υπηρετούν σε φορείς εποπτευόμενους από το ΥΠΑΑΤ, ώστε να ενισχύσουν τις επιχειρησιακές ομάδες στην πρώτη γραμμή.

Τέταρτον, ακόμα και σε περιπτώσεις προσφυγής στη Δικαιοσύνη από κατόχους εκμεταλλεύσεων όπου εντοπίζονται κρούσματα, θα λαμβάνονται άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, περιλαμβανομένης της θανάτωσης των ζώων, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, ώστε να προστατευθεί η δημόσια και ζωική υγεία.

Πέμπτον, οι Περιφέρειες αναλαμβάνουν την τακτική απολύμανση των αγροτικών δρόμων εντός των ζωνών προστασίας, με έμφαση στις περιοχές γύρω από τις εστίες της νόσου.

Έκτον, προχωρά η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων για όσους παραβιάζουν τα μέτρα, ενώ εξετάζεται και η αυστηροποίηση του σχετικού νομικού πλαισίου.

Έβδομον, συστήνεται ειδική επιτροπή διαχείρισης της επιζωοτίας με τη συμμετοχή στελεχών της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, εκπροσώπων παραγωγικών φορέων όπως η ΕΘΕΑΣ, οι διεπαγγελματικές οργανώσεις Κρέατος και Φέτας, ο ΣΕΒ-ΓΑΠ, ο ΣΕΚ, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα και το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι μόνο με την πλήρη και συντονισμένη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της εκρίζωσης της ευλογιάς και η προστασία της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ