Η Coca-Cola Co. ανακοίνωσε την κυκλοφορία νέου προϊόντος της εμβληματικής σειράς Coca-Cola, το οποίο θα παρασκευάζεται με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο που καλλιεργείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το νέο αναψυκτικό αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του το φθινόπωρο του 2025, χωρίς να αντικαθιστά τις υπάρχουσες συνταγές, αλλά προσθέτοντας ακόμη μια επιλογή στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.
Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κάλεσε την εταιρεία να απομακρυνθεί από τη χρήση σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και να υιοθετήσει τη ζάχαρη ως βασικό γλυκαντικό. Η παρέμβασή του προκάλεσε αμηχανία, αλλά και ανησυχία σε αγροτικούς φορείς, με αρκετούς να προειδοποιούν ότι μια πλήρης αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία καλαμποκιού.
Η επιλογή αμερικανικής ζάχαρης ενδέχεται να ευνοήσει πολιτείες-κλειδιά όπως η Φλόριντα και η Λουιζιάνα, που διατηρούν ισχυρή παραγωγή ζαχαροκάλαμου και πολιτικούς δεσμούς με τον Τραμπ.
Αν και η αλλαγή έχει σαφή πολιτική και συμβολική διάσταση, διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι η χρήση ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο δεν καθιστά το προϊόν πιο υγιεινό, καθώς έχει τις ίδιες επιπτώσεις στην υγεία με άλλα είδη προστιθέμενης ζάχαρης.