Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε επίσημα την εξέταση υπόθεσης που αφορά μεγάλες πλατφόρμες κρατήσεων ξενοδοχείων στο διαδίκτυο, όπως αυτές που προσφέρουν υπηρεσίες αναζήτησης, σύγκρισης και κράτησης δωματίων (γνωστές και ως OTAs – Online Travel Agencies).

Η κίνηση αυτή έγινε την Παρασκευή 30 Μαΐου 2025 και κρίθηκε «κατά προτεραιότητα», δηλαδή κρίθηκε σημαντική και επείγουσα, καθώς υπάρχει σοβαρή καταγγελία που ερευνάται. Η Επιτροπή θα εξετάσει αν συγκεκριμένη εταιρεία έχει παραβιάσει τους κανόνες ανταγωνισμού, δηλαδή αν εκμεταλλεύτηκε την ισχυρή θέση της στην αγορά με τρόπο που βλάπτει τον υγιή ανταγωνισμό.

Τι εξετάζει η Επιτροπή;

Η βασική υποψία είναι ότι η εταιρεία μπορεί να έχει εφαρμόσει πρακτικές που περιορίζουν τον ανταγωνισμό, είτε μέσω συμφωνιών είτε με μονομερείς ενέργειες. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να έχει επηρεάσει τις τιμές ή τις επιλογές που έχουν οι καταναλωτές και οι ξενοδόχοι, με τρόπο που δεν είναι δίκαιος για όλους.

Ήδη έχουν γίνει εκτεταμένοι έλεγχοι σε πολλές σχετικές επιχειρήσεις και σε εκατοντάδες ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Τι σημαίνει αυτό για την αγορά και τους καταναλωτές;

Αν τελικά διαπιστωθεί ότι υπήρξε παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει κυρώσεις και να ζητήσει από την εταιρεία να αλλάξει τις πρακτικές της. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι πλατφόρμες κρατήσεων λειτουργούν προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των ξενοδόχων, χωρίς αθέμιτες πιέσεις ή περιορισμούς.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Η υπόθεση έχει πλέον ανατεθεί σε ειδικό εισηγητή, ο οποίος θα μελετήσει σε βάθος όλα τα στοιχεία και θα εισηγηθεί αν πρέπει να υπάρξει απόφαση ή όχι. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ήδη αποφασιστεί η ενοχή της εταιρείας. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και μπορεί να πάρει χρόνο, ανάλογα με το πόσο σύνθετη είναι η υπόθεση και πόσο συνεργάζονται οι εμπλεκόμενοι.