Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής φιλοξενείται ένα εξαιρετικά σπάνιο και πολύτιμο εκκλησιαστικό κειμήλιο: η ανάγλυφη εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Αράπη, έργο του 11ου ή 12ου αιώνα. Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες βυζαντινές εικόνες του είδους που σώζονται μέχρι σήμερα, σκαλισμένη σε ξύλο και μοναδική σε ιστορική και καλλιτεχνική αξία.

Από την Ανατολική Θράκη στη Χαλκιδική

Η εικόνα αυτή αποτελεί προσφυγικό κειμήλιο από την Ηράκλεια της Ανατολικής Θράκης. Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών και την εγκατάσταση των προσφύγων στη Νέα Ηράκλεια το 1926, μεταφέρθηκε με ευλάβεια και τοποθετήθηκε στον καινούργιο ναό που χτίστηκε ειδικά για να την στεγάσει.

Η μαύρη απόχρωση της εικόνας έχει δημιουργήσει πολλές ερμηνείες. Άλλοι τη συνδέουν με την προέλευσή της, άλλοι με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη.

Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα βρέθηκε πριν από περίπου 300 χρόνια σε έναν βράχο στο λιμάνι της παλιάς Ηράκλειας. Λέγεται πως ρίχτηκε στη θάλασσα από έναν άπιστο καπετάνιο, αλλά επέπλευσε και βρέθηκε από τους κατοίκους. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει πως ανήκε σε μια γυναίκα από την Αραπιά, που αρνήθηκε να την αποχωριστεί ακόμη και όταν το πλοίο κινδύνευε.

Ένα Σύμβολο Πίστης και Παράδοσης

Ο Άγιος Γεώργιος ο Αράπης είναι ο προστάτης και πολιούχος της Νέας Ηράκλειας. Κάθε χρόνο, η κοινότητα τιμά τη μνήμη του με λειτουργίες, παραδοσιακό κουρμπάνι και πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τον Δήμο Νέας Προποντίδας και τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο.

Όπως αναφέρει στο Xalkidikipolitiki η κ. Θεοδοσία Μπίνη, ταμίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Ηράκλειας, η εικόνα είναι «ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτουμε – ένα μοναδικό κειμήλιο που κουβαλά τη μνήμη και την ψυχή των προγόνων μας». Ο αείμνηστος αρχαιολόγος Ιωακείμ Παπάγγελος είχε χαρακτηρίσει την εικόνα ως το σημαντικότερο εκκλησιαστικό κειμήλιο της Χαλκιδικής από τον 11ο αιώνα.

Η εικόνα του Αγίου δεν είναι απλώς ένα θρησκευτικό σύμβολο· είναι φορέας ιστορίας, πίστης και πολιτισμού. Με τα θαύματά της και τη δύναμη της παράδοσης, παραμένει στο επίκεντρο της ζωής της τοπικής κοινότητας και αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε επισκέπτη που αναζητά αυθεντικές πτυχές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.