Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρήγορη Τάσιο -και ενώ η Χαλκιδική βρίσκεται στα μέσα της σεζόν- από τον μήνα Μάιο και Ιούνιο, υπάρχει μια μείωση στις διανυκτερεύσεις, της τάξεως του 5 με 10%, ανάλογα με την επιχείρηση.
Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τον μήνα που διανύουμε, αλλά και τον επόμενο που θα έρθει ο ίδιος υπογράμμισε στο Xalkidiki Politiki: «Ο Ιούλιος κινείται στο 85% και ο Αύγουστος μέχρι στιγμής γύρω στο 75%. Υπάρχει βέβαια ακόμη αρκετό περιθώριο για να μπορέσει ο μήνας τον διακοπών (Αύγουστος) να βελτιωθεί».
Και συνέχισε μιλώντας για κρατήσεις τελευταίας στιγμής τόσο από Έλληνες, όσο και από ξένους, αλλά και για τον κοινωνικό τουρισμό: «Παρατηρούμε ότι έχουμε αρκετές κρατήσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ο μέσος όρος είναι 7 ημέρες για την ξένη αγορά, είτε για Βαλκάνια, είτε για Αγγλία, Γερμανία κ.τ.λ. Αντίστοιχα όσον αφορά την ελληνική αγορά, βλέπουμε ότι δειλά-δειλά κάνει κάποια έξοδο μέσο όρο διαμονής από 3 έως 5 ημέρες. Όσον αφορά τον κοινωνικό τουρισμό, υπάρχει θετική εξέλιξη, δουλεύει αρκετά καλά και στον νομό για τα μικρά καταλύματα».
Για τους μήνες του φθινοπώρου πάντως, μέχρι στιγμής εντοπίζονται αρκετά κενά, τα οποία δεν αποκλείεται να μπορέσουν να καλυφθούν σε ένα αρκετά καλό ποσοστό: «Για Σεπτέμβριο και ο Οκτώβριο έχουμε αρκετά κενά δωμάτια, όμως αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να καλυφθεί σε ένα ικανοποιητικό βαθμό αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν», γνωστοποίησε ο ίδιος.
Ο κ. Τάσιος πάντως δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε μια σημαντική παράμετρος που είναι αυτή της οικονομικής ύφεσης, η οποία ξεκάθαρα φέτος γίνεται περισσότερο αντιληπτή από ποτέ άλλοτε: «Η φετινή είναι ξεκάθαρα η πρώτη χρονιά οικονομικής ύφεσης, καθώς ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν φτάνει για να μπορέσουν να κάνουν άνετα διακοπές. Και αυτό φαίνεται σε όλες τις εθνικότητες. Και στην Ευρώπη και στη ελληνική αγορά».
Και τόνισε: «Όλο αυτό δείχνει ότι το μαζικό μοντέλο (ήλιος, θάλασσα, τουρισμός) μπορεί να πρωταγωνιστήσει και φέτος, αλλά και για την επόμενη χρονιά. Βλέπουμε ότι τα ξενοδοχεία που είναι οργανωμένα με το πρωινό και το βραδινό (ημιδιατροφή) είναι αυτά που έχουν και τις μεγαλύτερες πληρότητες, καθώς ο επισκέπτης επιλέγει τι τον συμφέρει σύμφωνα με το πορτοφόλι του».
Ενώ κατέληξε κάνοντας λόγο για μια αυτορυθμιζόμενη αγορά που έχει αντίκτυπο ακόμη και στην τουριστική κίνηση: «Η ύφεση αυτή δείχνει ότι η αγορά αυτορυθμίζεται. Δεν μπορεί κάποιος να δίνει παράδειγμα 200 ευρώ σε ένα σπίτι την ημέρα και έτσι καταφεύγει σε λύσεις περισσότερο οικονομικές και πιο λειτουργικές. Σαφώς, λόγο της οικονομικής ύφεσης παρατηρούμε την κίνηση εκτός ξενοδοχείων να είναι και εκεί μειωμένη».