Νέα επιστημονικά δεδομένα ανατρέπουν την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη περί “φυσικής” και ακίνδυνης χρήσης κάνναβης, καταδεικνύοντας σημαντικές καρδιαγγειακές επιπτώσεις.

Η χρήση κάνναβης, ακόμη και σε μη συστηματική βάση, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου από καρδιοαγγειακά αίτια, σύμφωνα με νέα εκτενή μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Heart. Πρόκειται για μία από τις πιο ολοκληρωμένες μελέτες που έχουν διεξαχθεί στον συγκεκριμένο τομέα, βασισμένη σε δεδομένα που αφορούν περίπου 200 εκατομμύρια άτομα, ηλικίας 19 έως 59 ετών.

Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά: οι χρήστες κάνναβης εμφανίζουν 29% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής και 20% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κάνουν χρήση. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο συνολικός κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις φαίνεται να διπλασιάζεται μεταξύ των τακτικών χρηστών.

Οι πιθανοί μηχανισμοί επιβάρυνσης της καρδιάς

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κάνναβη μπορεί να επιδρά αρνητικά στην καρδιοαγγειακή λειτουργία, προκαλώντας αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και διαταραχή της ενδοθηλιακής λειτουργίας – διαδικασίες που ενδέχεται να ευνοούν τη δημιουργία θρόμβων. Ιδιαίτερα την πρώτη ώρα μετά τη χρήση, ο κίνδυνος οξέος καρδιακού επεισοδίου θεωρείται σημαντικά αυξημένος.

Περιορισμοί αλλά και αξιοπιστία της μελέτης

Παρότι πρόκειται για παρατηρητική μελέτη, που σημαίνει ότι δεν αποδεικνύεται άμεση αιτιότητα, η μεγάλη κλίμακα και η συνέπεια των αποτελεσμάτων ενισχύουν τη σοβαρότητα των συμπερασμάτων. Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ως περιορισμούς τη δυσκολία διαχωρισμού των τρόπων χρήσης (κάπνισμα, άτμισμα, βρώσιμα), την έλλειψη ακριβών στοιχείων για δόσεις και συχνότητα, καθώς και την πιθανή συνυπάρχουσα χρήση άλλων ουσιών, όπως καπνός ή αλκοόλ.

Ωστόσο, τα δεδομένα κρίνονται αρκετά ισχυρά ώστε να αποτελέσουν βάση για επανεξέταση των πολιτικών δημόσιας υγείας γύρω από τη χρήση κάνναβης.

Κάλεσμα σε προληπτικά μέτρα και ενημέρωση του κοινού

Η δημοσίευση της μελέτης έρχεται σε μια περίοδο όπου η νομιμοποίηση της κάνναβης επεκτείνεται σε πολλές χώρες, συνοδευόμενη από μια κοινωνική στάση ανοχής ή ακόμα και εξιδανίκευσης της ουσίας, συχνά ως «φυσικής» ή «ακίνδυνης». Όμως τα νέα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να υπενθυμίσουν την ανάγκη για ισορροπημένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση των πολιτών.

Οι συντάκτες της μελέτης προτείνουν την εισαγωγή προειδοποιητικών ετικετών στα προϊόντα κάνναβης, αντίστοιχων με εκείνες που φέρουν τα προϊόντα καπνού, και ζητούν μεγαλύτερη εγρήγορση από τις υγειονομικές αρχές όσον αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας, ειδικά για τους νέους ενήλικες και τις ευπαθείς ομάδες.

Συμπερασματικά, η αντίληψη της κάνναβης ως “ασφαλούς” ουσίας για ψυχαγωγική ή ιατρική χρήση χρήζει αναθεώρησης υπό το φως των νέων επιστημονικών δεδομένων. Η καρδιοαγγειακή υγεία δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και η χρήση κάνναβης πρέπει να αξιολογείται ως δυνητικός παράγοντας κινδύνου, όπως και το κάπνισμα ή η υπέρταση.

Πηγή tanea