Στη Χαλκιδική ξεκινά σήμερα, Τρίτη, 6 Μαΐου η 108η Σύνοδος Πρυτάνεων των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων, η οποία θα διαρκέσει έως την Παρασκευή, 9 Μαΐου 2025. Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν τα θέματα των διαγραφών φοιτητών και της βίας στα πανεπιστήμια, με την υπουργό Παιδείας να παρουσιάζει τα μέτρα κατά αυτής, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Η Σύνοδος θα διεξαχθεί υπό την Προεδρία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Στυλιανού Δ. Κατρανίδη, καθώς και των δύο άλλων μελών του Προεδρείου, της Πρυτάνεως του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, καθηγήτριας Χριστίνας Κουλούρη, καθώς και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητή Αθανάσιου Κατσή.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται- μεταξύ άλλων- να βρεθούν οι διαγραφές των φοιτητών , καθώς και η βία στα πανεπιστήμια. Όπως, δε, προανήγγειλε το βράδυ της Δευτέρας, 5/5, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, πρόκειται να ανακοινώσει τις προτάσεις της για μία δέσμη συμπληρωματικών μέτρων αναφορικά με την αντιμετώπιση της βίας στα Πανεπιστήμια κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών της Συνόδου.

Ποια μέτρα θα ανακοινώσει η υπουργός Παιδείας στη Σύνοδο Πρυτάνεων

Μία δέσμη συμπληρωματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας στα Πανεπιστήμια αναμένεται να προτείνει η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, στη Σύνοδο Πρυτάνεων την Παρασκευή, 9 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Για αυτοματοποιημένες πειθαρχικές συνέπειες στους φοιτητές, οι οποίοι έχουν μπλέξει την ελευθερία της έκφρασης με την οργανωμένη βία, έκανε λόγο ο ίδιος. «Είναι άλλο να εκφράζεσαι ελεύθερα στα πλαίσια ενός ιδρύματος, το οποίο ενθαρρύνει την ελευθερία της έκφρασης, άλλο να θεωρείς ότι μπορείς να μπαίνεις, να τραμπουκίζεις, να σπας άλλους στο ξύλο, γιατί με αυτόν τον τρόπο θέλεις να επιβάλεις την άποψή σου. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, θα πρέπει να αποβάλλεσαι από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Και σε αυτό θα επιμείνουμε πολύ και θα βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία τα οποία ο νόμος μας δίνει στη διάθεσή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε, στη συνέχεια, ότι σήμερα δεν υπάρχει πια καμία ενεργή κατάληψη εντός των χώρων των πανεπιστημίων, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. «… πια ουσιαστικά το άσυλο ανομίας έχει εν τοις πράγμασι καταργηθεί και η Αστυνομία μπορεί να παρεμβαίνει, από τη στιγμή που θα ζητηθεί από τις πρυτανικές αρχές, και να το κάνει άμεσα», τόνισε.

Παραπέμποντας και σε όσα συζητήθηκαν στην έκτακτη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου, στον απόηχο των πρόσφατων επεισοδίων στη Νομική με τη βάναυση επίθεση κουκουλοφόρων κατά του διδακτορικού φοιτητή, ο πρωθυπουργός διέκρινε μεταξύ των πανεπιστημίων, τα οποία είναι πιο “επίφοβα”, ενώ ανέδειξε την ανάγκη άμεσης εκπόνησης σχεδίων ασφαλείας, όπου υπάρχει τέτοια εκκρεμότητα: «Και δεν πρέπει να είναι απλά ασκήσεις επί χάρτου, αλλά πρέπει να είναι εφαρμόσιμα και να γνωρίζουν ότι αν δεν το κάνουν, θα υπάρχουν συγκεκριμένες κυρώσεις. Και, θα έλεγα, το πλαίσιο των κυρώσεων για όλους, σε περίπτωση που δεν εφαρμόζεται ο νόμος, θα πρέπει να ισχύει και να ισχύει καθολικά. Ο καθένας, όμως, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Και η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Δεν μου αρέσει να ρίχνω το μπαλάκι, γιατί νομίζω ότι είναι το τελευταίο το οποίο θέλουν οι πολίτες… Περιμένουν να λύσουμε το πρόβλημα και όχι να ρίχνουμε το μπαλάκι ο ένας στον άλλον. Πρέπει να συνεργαστούμε με τις πρυτανικές αρχές και, ναι, θα πρέπει να προτεραιοποιήσουμε και κάποιες σχολές εμβληματικές- ξέρουμε ποιες είναι, νομίζω και εσείς φαντάζεστε ποιες είναι-, όπου πολύ σύντομα πια θα πρέπει να δούμε άμεσα αποτελέσματα και μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή την οποία ενίοτε, επαναλαμβάνω- παλιά ήταν ο κανόνας αυτά τα φαινόμενα- είναι οι εξαιρέσεις. Ούτε και η εξαίρεση, όμως, μπορεί να είναι αποδεκτή», κατέληξε.

Σχετικά με τις εργασίες της Συνόδου Πρυτάνεων

Οι επικεφαλής των 24 δημόσιων Α.Ε.Ι. θα συζητήσουν κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τα ελληνικά πανεπιστήμια (βλ. και θέμα για Στάση Πρυτάνεων απέναντι στις διαγραφές φοιτητών, που αναρτήθηκε χθες, Δευτέρα 5/5), με την παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Οι εργασίες θα αρχίσουν σήμερα, Τρίτη 6 Μαΐου 2025, με την 88η Συνάντηση Προϊσταμένων Μ.Ο.Δ.Υ. των Ε.Λ.Κ.Ε. και την προαιρετική συμμετοχή των Προέδρων του Ε.Λ.Κ.Ε., θα συνεχιστούν την Τετάρτη με τις Συνόδους των Αντιπρυτάνεων, ενώ την Πέμπτη με την Ολομέλεια της 108ης Συνόδου Πρυτάνεων.

Την Παρασκευή, 9 Μαΐου 2025, θα πραγματοποιηθεί η 108η Σύνοδος Πρυτάνεων, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, της υπουργού Σοφίας Ζαχαράκη, του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Νικόλαου Παπαϊωάννου και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Δημήτριου Μπουραντώνη.

Μεταξύ των θεμάτων, που πρόκειται να αναδειχθούν, αναφέρονται ενδεικτικά η στήριξη της καινοτομίας των Α.Ε.Ι. μέσω του Ε.Σ.Π.Α., ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη στην ανώτατη εκπαίδευση, η διεθνοποίηση των πανεπιστημίων με τον πρόεδρο του Study in Greece, καθηγητή Χρήστο Μιχαλακέλη να κάνει ιδιαίτερη εισήγηση σχετικά τη συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία για το σκοπό αυτό. Για τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης πρόκειται να μιλήσει ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητής Περικλής Μήτκας.

Εισηγήσεις στις εργασίες της Συνόδου θα κάνουν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Σταύρος Καλαφάτης, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος, η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Σωτηρία Ντούνη, και η Μαρία-Μελίνα Δερμεντζοπούλου, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

protothema