Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση, ενημερώνοντας για ένα θανατηφόρο κρούσμα Αιμορραγικού Πυρετού Κριμαίας – Κονγκό (CCHF) σε άνθρωπο. Το περιστατικό καταγράφηκε στις 26 Ιουνίου 2025 και αφορά μέλος οικογένειας κτηνοτρόφων στον Δήμο Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, γεγονός που κινητοποίησε άμεσα τις αρμόδιες αρχές και υπογραμμίζει την ανάγκη για επαγρύπνηση.

Ο Αιμορραγικός Πυρετός Κριμαίας – Κονγκό αποτελεί μια σοβαρή ιογενή νόσο, που προκαλείται από τον ομώνυμο ιό (γένους Nairovirus). Η κύρια οδός μετάδοσής του στον άνθρωπο είναι μέσω του τσιμπήματος μολυσμένου κρότωνα (τσιμπουριού). Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένο αίμα ή ιστούς από ζώα.

Οι κρότωνες αυτοί παρασιτούν σε ευρύ φάσμα ζώων, τόσο κατοικίδιων (όπως βοοειδή, αιγοπρόβατα) όσο και άγριων (μηρυκαστικά, λαγοί, σκαντζόχοιροι, ορισμένα τρωκτικά). Τα ζώα αυτά λειτουργούν ως δεξαμενές του ιού, ενώ η νόσος σε αυτά είναι συνήθως υποκλινική, προκαλώντας ιαιμία που συμβάλλει στην εξάπλωση του ιού μέσω της μόλυνσης των κροτώνων. Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα είδη πτηνών είναι ανθεκτικά στον ιό, ωστόσο μπορούν να μεταφέρουν μολυσμένους κρότωνες σε μεγάλες αποστάσεις, ιδίως τα μεταναστευτικά.

Ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής, κ. Σπήλιος Γεωργιάδης, μιλώντας στο Xalkdikipolitiki δήλωσε πως βρισκόμαστε πλέον σε φάση προετοιμασίας για τη διενέργεια μελέτης που θα εξετάσει την εξάπλωση συγκεκριμένου είδους τσιμπουριού, το οποίο έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχία σε επιστημονικούς και κτηνοτροφικούς κύκλους.

«Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό. Το παρακολουθούν στενά το ΕΘΙΑΓΕ και οι παρασιτολόγοι, καθώς πρόκειται για ιδιαίτερο είδος τσιμπουριού, το οποίο κατά τη διάρκεια του βιολογικού του κύκλου αλλάζει τρεις διαφορετικούς ξενιστές, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης – από προνύμφη και νύμφη μέχρι το ενήλικο άτομο. Τελικός του ξενιστής είναι συνήθως τα βοοειδή», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο ίδιος απηύθυνε σύσταση σε κτηνοτρόφους, κυνηγούς και όσους κινούνται σε περιοχές με υψηλή βλάστηση, να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αποφεύγοντας την έκθεση του γυμνού δέρματος και χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό. «Να φορούν τις μπότες τους και να προστατεύουν όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα τους όταν βρίσκονται στην ύπαιθρο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Άμεσα μέτρα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου

Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή θνητότητα της νόσου, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής τονίζει την άμεση και απαραίτητη εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, ιδιαίτερα στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις:

  • Αποπαρασιτισμός Ζώων: Επιβάλλεται η εφαρμογή κατάλληλων εξωπαρασιτοκτόνων σκευασμάτων στα ζώα των εκμεταλλεύσεων, με ιδιαίτερη προσοχή στους χρόνους αναμονής για τα ζωικά προϊόντα.
  • Έλεγχος Πληθυσμού Κροτώνων: Απαιτείται συστηματικός έλεγχος των κροτώνων-φορέων, τόσο στα ίδια τα ζώα όσο και στις κτηριακές εγκαταστάσεις σταβλισμού και στον περιβάλλοντα χώρο των εκμεταλλεύσεων, μέσω ψεκασμού με εγκεκριμένα σκευάσματα και σύμφωνα με τις οδηγίες των παρασκευαστών.
  • Μέτρα Βιοασφάλειας: Είναι κρίσιμης σημασίας η εφαρμογή κατάλληλων μέτρων βιοασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού, της απολύμανσης, της μυοκτονίας και της αποψίλωσης της χαμηλής βλάστησης.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται η σημασία των μέτρων αυτοπροστασίας και υγιεινής για όλες τις επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε επαφή με ζώα ή βιολογικά υλικά (όπως αίμα) και ενδεχομένως με κρότωνες. Κτηνοτρόφοι, κτηνίατροι, εκδοροσφαγείς και μεταφορείς ζώων καλούνται να χρησιμοποιούν γάντια, να φορούν ανοιχτόχρωμα ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια που επιτρέπουν την ανίχνευση παρασίτων, καθώς και να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής τονίζει ότι ο αποπαρασιτισμός των ζώων και η ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές, στα σφαγεία και κατά τη μεταφορά ζώντων ζώων είναι μείζονος σημασίας για τον περιορισμό της πιθανότητας μόλυνσης. Η τήρηση όλων των παραπάνω μέτρων είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να εφαρμόζεται σε συνδυασμό με τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.