Ο Θεμιστοκλής Παυλής μιλά στη Σουζάνα Καζάκα: Μια νέα εποχή για το Φεστιβάλ Κασσάνδρας

Με αφορμή την έναρξη του Φεστιβάλ Κασσάνδρας, η Σουζάνα Καζάκα συνομίλησε με τον καταξιωμένο χορευτή και καθηγητή χορού Θεμιστοκλή Παυλή, ο οποίος φέτος έχει καθοριστικό ρόλο στον προσανατολισμό και την καλλιτεχνική κατεύθυνση του θεσμού. Με καταγωγή από την Κασσάνδρα και διεθνή καριέρα στον χώρο του χορού, ο Θεμιστοκλής Παυλής επιστρέφει στον τόπο του, όχι μόνο για να παρουσιάσει τέχνη, αλλά και για να προσφέρει ουσιαστικά στον πολιτισμό.

«Για μένα έχει μεγάλη σημασία να μπορώ να διδάσκω στα παιδιά και να δραστηριοποιούμαι πολιτιστικά στον τόπο μου. Δεν είναι μόνο η σκηνή, είναι και η προσφορά», τονίζει. Ο ίδιος, πέρα από την προσωπική του πορεία, εργάζεται και ως καθηγητής χορού, ενθαρρύνοντας τη νέα γενιά να έρθει σε επαφή με την τέχνη του σώματος και της έκφρασης.

Η φετινή έναρξη του φεστιβάλ, στις 18 Ιουλίου, είναι αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας. «Η φωνή της Κάλλας είναι η φωνή που ενώνει. Στις μέρες μας, έχουμε ανάγκη από πράγματα που μας φέρνουν κοντά και όχι που μας διχάζουν. Η τέχνη μάς θυμίζει τι σημαίνει να δημιουργείς». Η βραδιά περιλαμβάνει συναυλία με διεθνείς καλλιτέχνες, αφηγηματική προσέγγιση από την ηθοποιό Μπέσυ Μάλφα και τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτου, καθώς και σκηνοθετική επιμέλεια από την ίδια τη Μάλφα.

Παράλληλα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί μια ξεχωριστή έκθεση με προσωπικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας, από τη συλλογή του Νίκου Χαραλαμπόπουλου. Η έκθεση έχει παρουσιαστεί σε σπουδαίους χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Παλιά Βουλή και η Biennale Βενετίας.

Όμως το φεστιβάλ δεν περιορίζεται σε μία μόνο παράσταση. Όπως εξηγεί ο Θεμιστοκλής Παυλής, «υπάρχει μια συνειδητή στροφή προς την ουσία της τέχνης. Δεν αποκλείουμε εμπορικά σχήματα, αλλά θέλουμε να δώσουμε χώρο και στις μορφές τέχνης που εμπνέουν, που εκπαιδεύουν, που προάγουν τον πολιτισμό». Ο ίδιος πιστεύει στην ανάγκη δημιουργίας υποδομών για την τέχνη και το όραμά του είναι η Κασσάνδρα να εξελιχθεί σε ένα διεθνές πολιτιστικό σημείο συνάντησης.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει: Gala χορού με καλλιτέχνες από πολλές χώρες, παραστάσεις με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συναυλίες με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Μύρωνα Μιχαηλίδη, καθώς και πολλές δράσεις στο πλαίσιο των «Πανσελήνων στην Κασσάνδρα» και των «Δρόμων Πολιτισμού». Από κλασική μουσική σε αρχαιολογικούς χώρους, μέχρι εκθέσεις παιδικής τέχνης, εργαστήρια υφαντικής και πολιτιστικές παρεμβάσεις σε όλη τη χερσόνησο, στόχος είναι ένας: να φέρουν τους ανθρώπους κοντά μέσα από την τέχνη.

«Η επιτυχία ενός φεστιβάλ δεν κρίνεται μόνο από τα μεγάλα ονόματα», καταλήγει ο Θεμιστοκλής Παυλής. «Αλλά από τη συνεργασία, την πρόθεση και το πνεύμα προσφοράς. Αν υπάρχει καλή διάθεση, όλα βρίσκουν τον δρόμο τους. Και εμείς είμαστε εδώ για να δημιουργούμε».

*ΟΙ 2 ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.

  • ΕΝΑΡΞΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας -Η φωνή που ενώνει κόσμους

Όπερα – Μουσική βραδιά με σημαντικούς ερμηνευτές και συνοδεία πιάνου.

Συντελεστές:Τραγούδι: Φίλιππος Μοδινός, Έλενα Κελεσίδη, Ίνκα Μπαλαμπάνοβα, Λαμπρινή Μπάντζιου, Μάρια Ντεβιτζάκη,special guest,Γιώργος Ντάβλας

Πιάνο: Δημήτρης Γιάκας

Εικαστικός: Γιώργος Μπούνιας

Παρουσίαση: Μπέσσυ Μάλφα- Χρήστος Χατζηβασιλείου

Σκηνοθεσία-κείμενα:Μπέσσυ Μάλφα

  • «La Divina»: Έκθεση–Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας | 18–20 Ιουλίου | Αμφιθέατρο Σίβηρης

Παράλληλη έκθεση με προσωπικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας στον εκθεσιακό χώρο του Φεστιβάλ. Τα εκθέματα ανήκουν στον συλλέκτη Νίκο Χαραλαμπόπουλο.

  • Κυριακή 20 Ιουλίου

Βραδιά Χορού-Gala Dance

Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το κλασικό ρεπερτόριο και σύγχρονο χορό.

The Dying Swan,Flame of Paris, Bayadere, Swan lake, Gisele

Contemporary dance

Principal Dancers:

Dinu Tamazlacaru, Margarita Cheromukhina, Chinichiro Ebe, Ada Raspor,Αρετή Νότη, Antonis Korutis and the new generation Δέσποινα Καρακατσάνη, Γιώργος Τσάμπαρης,Θένια Παπαδοπούλου

https://kassandrafestival.gr/