Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει συνεχώς το φαινόμενο της παραβατικότητας των ανηλίκων, με δεκάδες περιστατικά να έχουν καταγράφει τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε όλη τη χώρα.

Με αφορμή την ολοένα και αυξανόμενη παραβατικότητα των ανηλίκων, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ημερίδα με θέμα «Παραβατικότητα ανηλίκων-Σύγχρονες προσκλήσεις και παρεμβάσεις πρόληψης». Εκπρόσωποι της Αστυνομίας αλλά και του ιατρικού κόσμου ανέλυσαν τα βασικά αιτία που οδηγούν στην παραβατικότητα των ανηλίκων, το πως μπορεί να προληφθεί το φαινόμενο αυτό αλλά και τον ρόλο της ΕΛΑΣ προκειμένου να μειωθούν τα περιστατικά αυτά.

Στο περιθώριο της ημερίδας οι εισηγητές τόνισαν μεταξύ άλλων πως οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν τους ανήλικους σε παραβατική συμπεριφορά βρίσκονται στο οικογενειακό και σχολικό τους περιβάλλον, τον ευρύτερο κοινωνικό τους περίγυρο αλλά και τα ηλεκτρονικά μέσα με τα οποία πλέον οι ανήλικοι έρχονται σε επαφή από ολοένα και μικρότερη ηλικία.

Οι μορφές της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σε ό,τι αφορά στην παραβατικότητα των ανηλίκων αυτή αφορά σε διάφορα αδικήματα, όπως μικροκλοπές, ληστείες, παραβάσεις του ΚΟΚ αλλά και σωματικές βλάβες μεταξύ τους, όπως περιέγραψε ο  Υπαστυνόμος Β΄ του τμήματος Αντιμετώπισης Παραβατικότητας Ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Γρηγοριάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιο ακραίες μορφές παραβατικότητας, όπως για παράδειγμα οι σεξουαλικές κακοποιήσεις, αν και υφίστανται, αποτελούν σπάνια περιστατικά. Ο ίδιος απέδωσε εν πολλοίς την παραβατικότητα των ανηλίκων στο ότι τα παιδιά συνήθως μιμούνται τη συμπεριφορά των ενηλίκων. «Ό,τι κάνουμε οι ενήλικες, αυτό μιμούνται τα παιδιά και δυστυχώς όσα κάνουμε οι μεγαλύτεροι τον τελευταίο καιρό δεν είναι τόσο καλά πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγοριάδης.

Βίαιη επιθετικότητα των ανηλίκων μετά την πανδημία και τον κοινωνικό αποκλεισμό

Για μια «στατιστικά σημαντική αύξηση των περιστατικών παραβατικότητας ανηλίκων» έκανε λόγο από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Βάιος Νταφούλης. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «βίαιη επιθετικότητα» μεταξύ των ανηλίκων μετά την πανδημία του κορωνοϊου και την κοινωνική απομόνωση και τόνισε πως η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, τα αιτία του οποίου είναι ποικίλα, όπως ψυχολογικά, κοινωνικά, πολιτισμικά.

Ακόμα ο κ. Νταφούλιας τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να δοθεί βάση στην πρόληψη κυρίως από το σχολικό περιβάλλον, αφού όπως παρατήρησε, «τα μικρά πειράγματα των παιδιών μπορούν να εξελιχθούν σε πολύ σοβαρά πειράγματα και παραβατικές συμπεριφορές θα πρέπει να γίνονται καταδικαστέες».

Η βία είναι κι ένα μήνυμα των νέων ότι εδώ υπάρχει μια δυσκολία

Στον ρόλο της τεχνολογίας στην αύξηση της παραβατικότητας των ανηλίκων εστίασε από την πλευρά του ο ψυχολόγος Ελληνικής Αστυνομίας, Διδάκτωρ Ψυχολογίας ΑΠΘ, Απόστολος Καλιαμπός. «Η τεχνολογία άλλαξε την κατάσταση και το φαινόμενο της βίας των ανηλίκων γνώρισε έξαρση. Έκανε τους νέους με τις πολλές τις πληροφορίες να συγχύζονται.

Όλη αυτή η σύγχυση δημιουργεί ένα πεδίο όπου ευδοκιμούν φαινόμενα βίας και επιθετικότητας», ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Καλιαμπός τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει πρόληψη τόσο από την οικογένεια όσο και από το σχολείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό ρόλο στην έξαρση τέτοιων φαινομένων παίζει και το γεγονός πως οι νέοι νιώθουν καταπιεσμένοι. «Οι νέοι έχουν πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη να ακουστούν.

Αν δείξουμε ενσυναίσθηση, αν ακούσουμε τις ανάγκες τους και πάμε να μάθουμε μαζί τους πως να διαχειρίζονται τα συναισθήματα και το στρες τους, μπορούν να αλλάξουν και να βελτιωθούν», τόνισε λέγοντας παράλληλα πως «γίνονται ραγδαίες αλλαγές και οι νέοι που είναι η πιο ευάλωτη ομάδα είναι αρκετά ευάλωτοι σε αυτό».

«Η βία είναι κι ένα μήνυμα των νέων ότι εδώ υπάρχει μια δυσκολία», υπογράμμισε επίσης ο κ. Καλιαμπός.

Το 37% των παιδιών που εκφοβίζουν διαδικτυακά είναι πιθανό να διαπράξουν αργότερα έγκλημα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Europoll, που παρουσίασε στο πλαίσιο της ημερίδας η Αστυνομικός Υποδιευθυντής/τμηματάρχης Τμήματος Καινοτόμων Δράσεων και Στρατηγικής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, Στέλλα Πάτση, το 2023 ένα στα τρία παιδιά είδαν περιεχόμενο σεξουαλικών εικόνων στο διαδίκτυο χωρίς  προηγουμένως να τις αναζητήσουν.

«Τα παιδιά αγνοούν ότι μια τέτοια φωτογραφία αποτελεί ποινικό αδίκημα» εξήγησε η αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. τονίζοντας ότι κάθε τι που ανεβαίνει στο διαδίκτυο έστω για 2’’ κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει.

Η ίδια αναφέρθηκε και στον διαδικτυακό εκφοβισμό ο οποίος τείνει να αποτελέσει μάστιγα και τόνισε πως σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνών, «το 37% των παιδιών που εκφοβίζουν διαδικτυακά είναι πιθανό να διαπράξουν έγκλημα στο μέλλον».

Τα παιδιά δεν ξέρουν ότι οι παραβατικές συμπεριφορές αποτελούν αδίκημα

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά στο περιθώριο της ημερίδας πως πολλά παιδιά δεν γνωρίζουν τα όρια της παραβατικότητας αλλά και πως οι παραβατικές πραξεις που διαπράττουν διώκονται ποινικά ενώ την ίδια ώρα και οι γονείς δεν γνωρίζουν πως η παραμέληση ανηλίκου είναι αδίκημα.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο της πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων, η ΕΛΑΣ έχει εντείνει τους ελέγχους και κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, πραγματοποιεί εκατοντάδες ελέγχους προς την κατεύθυνση αυτή.