Με μεγάλη συγκίνηση παρακολούθησα την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για την ίδρυση της έδρας «Αρχαία Ελληνική Ιστορία: Ο Μέγας Αλέξανδρος και η Εποχή του» στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θεωρώ αυτήν την εξέλιξη εξαιρετικά σημαντική. Δεν πρόκειται απλώς για μια πανεπιστημιακή έδρα. Πρόκειται για έναν φάρο γνώσης, που θα κρατά ζωντανή τη μνήμη και την παρακαταθήκη του μεγαλύτερου στρατηλάτη όλων των εποχών, του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μέσα από ερευνητικά προγράμματα, συνέδρια, σεμινάρια και διεθνείς συνεργασίες, το ΑΠΘ θα αναδείξει ξανά τη Μακεδονία μας στο κέντρο της παγκόσμιας επιστημονικής συζήτησης.

Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση που αυτή η έδρα στηρίζεται από τον ιδιωτικό τομέα – τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Ελλάδος, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, αλλά και τον Τομέα Μακεδονίας Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών. Η σύμπραξη επιχειρηματικότητας και ακαδημαϊκής έρευνας δείχνει ότι όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα.

Πάνω απ’ όλα, όμως, θέλω να τονίσω ότι τέτοιες πρωτοβουλίες μάς θυμίζουν ποιοι είμαστε. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είναι απλώς μια μορφή του παρελθόντος. Είναι η απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί, όταν πιστεύει στον εαυτό της, να ξεπερνά τα όρια και να εμπνέει ολόκληρο τον κόσμο.

Περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε να στρέψουμε το βλέμμα μας στην Ιστορία μας. Γιατί μόνο όταν γνωρίζουμε το παρελθόν μας, μπορούμε να χαράξουμε με βεβαιότητα το μέλλον μας. Η έδρα αυτή είναι μια νίκη για την Ιστορία μας και ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης για τις επόμενες γενιές.

Νίκος Τσερκεζίδης
Επιχειρηματίας – Τομεάρχης Περιβάλλοντος ΝΔ