Μήνυμα του Βουλευτή Ιωάννη Γιώργου για την 19η Μαΐου: Ημέρα Μνήμης
για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα εθνικής μνήμης και τιμής για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Μια απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το 1994 καθιέρωσε επίσημα αυτή την ημερομηνία ως ημέρα αναστοχασμού και ιστορικής ευθύνης για ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της νεότερης ιστορίας.

Περισσότεροι από 350.000 Έλληνες του Πόντου βίωσαν τη φρίκη του ξεριζωμού, των διώξεων, των εκτελέσεων και της εξόντωσης. Ολόκληρες κοινότητες αφανίστηκαν, ιεροί ναοί και σχολεία καταστράφηκαν, ένας πολιτισμός αιώνων χτυπήθηκε βάναυσα στον πυρήνα του.

Κι όμως, οι Πόντιοι δεν λύγισαν. Παρά τις θυσίες και τα δεινά, κράτησαν ζωντανή την ψυχή τους. Την παράδοση, τη γλώσσα, τη μουσική, τους χορούς, τις αξίες της οικογένειας και της συλλογικότητας. Συνέβαλαν με εργατικότητα, πίστη και δημιουργικότητα στην ανασυγκρότηση της πατρίδας, προσφέροντας πολύτιμο έργο στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική πρόοδο της χώρας.

Η Χαλκιδική υπήρξε γη καταφυγής και νέας ελπίδας. Χιλιάδες Πόντιοι βρήκαν εδώ τη δυνατότητα να ξαναστήσουν τη ζωή τους, να θεμελιώσουν κοινότητες, να ξαναφυτέψουν ρίζες. Οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους όχι μόνο τον πόνο και τις μνήμες των χαμένων πατρίδων, αλλά και έναν ζωντανό πολιτισμό που έμελλε να εμπλουτίσει βαθιά την ταυτότητα της περιοχής.

Οι Πόντιοι της Χαλκιδικής κράτησαν αναμμένο το καντήλι της μνήμης. Το βλέπουμε στους πολιτιστικούς συλλόγους, στις εκδηλώσεις τιμής, στους ήχους της λύρας, στους κύκλους των χορών, στα μνημεία που στέκονται ως σιωπηλοί φρουροί της Ιστορίας. Το βλέπουμε στις νεότερες γενιές που συνεχίζουν με υπερηφάνεια και ευθύνη.

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα τιμής, αλλά και ημέρα ευθύνης για όλους μας.

Αιωνία η μνήμη των αθώων θυμάτων.