Το θέαμα με τους 15 Ασιατικούς ελέφαντες, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει το μακρύ τους ταξίδι πριν από αρκετούς μήνες, εγκαταλείποντας το καταφύγιό τους στην Σισανμπαμά, μία μεθοριακή περιοχή της Κίνας με το Λάος και τη Μιανμάρ, για να κατευθυνθούν βόρεια σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων, έχει καθηλώσει εκατομμύρια κόσμο στο ίντερνετ, που παρακολουθεί ακόμα και μέσω livestream την πορεία τους.
Το κοπάδι με τα 12 ενήλικα παχύδερμα και τα τρία ελεφαντάκια, δείχνει… χαμένο, σκορπίζοντας παράλληλα τρόμο και πανικό στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν της Κίνας.
Όσο διασκεδαστικές κι αν είναι οι εικόνες όμως, για όσους τις παρακολουθούν από μακριά, τόσο προβληματισμό έχει προκαλέσει στους ειδικούς η αναζήτηση της ατίας που οι εκπρόσωποι αυτού του απειλούμενου είδους ταξιδεύουν και ταξιδεύουν…
Σύμφωνα με αρκετούς βιολόγους, η συγκεκριμένη κατάσταση αποτελεί μια προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί, όταν υποβαθμίζονται οι βιότοποι των ελεφάντων. Οι ασιατικοί ελέφαντες θεωρούνται προστατευόμενο είδος στην Κίνα και περίπου 300 από αυτούς ζουν στη Γιουνάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η γεωργία έχει οδηγήσει στην απώλεια αρκετών βιότοπων ελεφάντων, αφήνοντας τα κοπάδια κατακερματισμένα και απομονωμένα σε ολοένα και μικρότερες εκτάσεις γης, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάζεται στο περιοδικό Nature. Πολλοί ελέφαντες αναγκάζονται να αναζητήσουν τροφή σε άλλες αγροτικές περιοχές, με αποτέλεσμα την αύξηση της «σύγκρουσης» ανθρώπου – ελέφαντα τα τελευταία 10 χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν τους ασιατικούς ελέφαντες από τις κατοικημένες περιοχέ ςστη Γιουνάν για να αποτρέψουν τυχόν συγκρούσεις και καταστροφές. Στα τέλη Μαΐου, δημιούργησαν, μάλιστα, ένα 24ωρο κέντρο διαχείρισης για την παρακολούθηση της πορείας των ελεφάντων.
Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια μελλοντική νέα έξοδος ελεφάντων από το φυσικό τους περιβάλλον, είναι η αποκατάσταση των βιοτόπων τους και η προστασία των φυσικών πόρων, δήλωσε ο Ζανγκ Λι, βιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Normal του Πεκίνου, στους Global Times.
«Οι παραδοσιακές προστατευτικές ζώνες μεταξύ ανθρώπων και ελεφάντων εξαφανίζονται σταδιακά και οι πιθανότητες να συναντηθούν οι ελέφαντες με τον άνθρωπο αυξάνονται πολύ», πρόσθεσε ο Ζανγκ.